VIKTOR ORBAN: Mađarskoj nije u interesu da rezultati izbora u Srbiji dovedu u pitanje do sada postignute rezultate

Novosti onlajn

19. 11. 2023. u 13:35

PREMA oceni mađarskog premijera Viktora Orbana na plenarnoj sednici stalnog saziva kongresa Mađara (MAERT) u Varkert bazaru u Budimpešti, svet oko nas je danas opasnije mesto nego pre ili posle epidemije korona virusa, dva oružana žarišta su takođe nastala, a četvrtina svetske populacije živi na takvom mestu gde ratovi utiču na stanovništvo indirektno, ali uglavnom direktno.

ВИКТОР ОРБАН: Мађарској није у интересу да резултати избора у Србији доведу у питање до сада постигнуте резултате

Foto: EPA

Na početku konferencije odali su počast minutom ćutanja stojeći Ištvanu Pastoru, preminulom predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara, Žuzani Repaš, bivšoj zamenici državnog sekretara, i Miklošu Duraiju, političaru iz Slovačke. U vezi sa radom Pastora, Orban je rekao: „Sve nas je zadesio veliki bol, u kome izvesnu utehu pruža saznanje da se rad pokojnog partijskog lidera smatra trajnim dostignućem, na čemu ćemo mu biti zahvalni još veoma dugo”.

On je istakao ključnu ulogu Ištvana Pastora u mađarsko-srpskom pomirenju, u postizanju prijateljstva i bliske saradnje. Uspešno je obavio misije za koje smo svi na početku još mogli da kažemo da će se pokazati nemogućim. Zatim je analizirao situaciju u odvojenim delovima nacije. U vezi sa izborima u Srbiji, premijer Mađarske je rekao, da je Fides spreman da toj stranci pruži svu potrebnu pomoć u kampanji, da aktivno učestvuje u njoj – sigurno će i srpska stranka na vlasti isto to tražiti od mađarske politike, ali to nema nikakvog uticaja na podršku mađarskoj organizaciji. Viktor Orban je izjavio da Mađarskoj nije u interesu da rezultati izbora u Srbiji dovedu u pitanje dosada postignute rezultate.

Foto: Printskrin/SVM

Na konferenciji su vojvođanske Mađare zastupali dr Balint Pastor, v.d. predsednika SVM-a, Arpad Fremond, predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, a prisustvovao je i Deli Andor, poslanik Fidesa u Evropskom parlamentu vojvođanskog porekla. U pauzi konferencije, Balint Pastor je izjavio za „Mađar so", da je na za javnost zatvorenom delu konferencije izvestio o situaciji u našoj zajednici, i konstatovao je sa radošću, da poput premijera Viktora Orbana i vlade Mađarske, u suštini svi Mađari Karpatskog basena podržavaju vojvođanske Mađare. On je dodao, da je i na konferenciji objasnio, da su se propisi iz sfere javnog informisanja i kulture, koja su od značaja za identitet, morali da se usklade sa zakonom o nacionalnim savetima. Istakao je, da se može nastaviti sa sprovođenjem plana ekonomskog razvoja vojvođanski Mađara, pored konkursa za kupovinu kuća, koji je već objavljen, a čiji će obim uskoro pokušati da prošire, mali preduzetnici i preduzeća mogu da računaju i na objavljivanje novog poziva za podnošenje prijava nakon skoro trogodišnje pauze.

(Politika)

BONUS VIDEO: PRINUDNO SLETANjE AVIONA NA NjIVU: Svi putnici su preživeli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana