VUČIĆ: Sagledavamo sve mogućnosti, tražićemo sednicu SB UN (VIDEO)

Novosti onlajn

20. 09. 2023. u 18:50

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se direktno iz Njujorka i potvrdio da će naša zemlja tražiti hitnu sednicu SB UN o Kosovu i Metohiji.

ВУЧИЋ: Сагледавамо све могућности, тражићемо седницу СБ УН (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Tanjug

- Intenzivno vodimo razgovore sa međunarodnim predstavnicima za KiM. Preduzimamo sve što je u našoj moći. Dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao zaštita interesa našeg naroda. Pozivam sve da reaguju, da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na prostoru KiM. Ja sam o tome obavestio, o svemu što se zbiva i španskog premijera Pedra Sančeza, inače iskrenog i velikog prijatelja Srbije. Razgovarao sam ponovo i sa Šarlom Mišelom i sa mnogim predstavnicima EU. Nadam se da će dobro razumeti naše poruke.

- Usklađujemo termine sa korejskim predsednikom, kineskim, važni sastanci. Možemo da očekujemo širu podršku Narodne Republike Kine. Brojimo sada članice Saveta bezbednosti, potrebno je devet da imamo na svojoj strani. U svakom slučaju radimo i reagovaćemo u skladu sa našim interesima i nikome nećemo dozvoliti da završe posao za dan, dva ili tri. U ranim jutarnjim satima po srpskom vremenu ćemo imati veoma značajne sastanke - izjavio je on.

O sazivanju hitne sednice SB UN rekao je da će tražiti sazivanje.

- Sagledavamo sve mogućnosti, svakako ćemo tražiti, videćemo koji će dan biti sednica, pa čak i da neće da nam dozvole, neko mora da nam objasni, jer smo siti te dvostrane krivice. Očigledno je ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija, više ne mogu da se kriju iza toga. Razgovarao sam i sa Vučevićem i Mojsilovićem.  Kao politički veteran, kao neko ko će najverovatnije biti najduže na vlasti, želim da ostavim svoj pečat. Biće u pet sati popodne po srpskom vremenu, a govoriću činjenice, istinu i verujem da se mnogima neće dopasti - ističe on.

Svi se pozivaju na principe, ali to koriste u skladu sa svojim potrebama, objašnjava Vučić.

- A da mi danas govorite kako je teritorijalni integritet i suverenitet jedne zemlje najvažniji, a nemate principe kada se ruši teritorijalni integritet Srbije... Samo mi tražimo da kako se poštuje u Ukrajini, da se poštuje i kod nas, a to je teritorijalni integritet Republike Srbije. Biće interesantno, ja sam uzeo i izvadio od prethodna dva dana sve što su govorili, od predsednika Bajdena koji je imao veoma dobar govor, usaglasio bih se s njim, samo da nije imao drugu praksu kada je reč o Srbiji - ističe on.

Objašnjava da mnogi hoće da svoje resurse koriste za bogatstvo svojih ljudi, to ne možete da zaustavite.

- Srbija je upravo zajedno i sa tim zeljama, ali želi da sarađuje sa svma. Samo tražimo da nam se obraćate sa poštovanjem, da nam ne vređate inteligenciju. Da nam ne govorite o jednim principima za Ukrajinu, a potpuno drugačijim za Srbiju. Kada smo krivi, recite "krivi ste", ali kada nismo nemojte da govorite da jesmo. Nemam problem sa tim koliko će neko tekstova da plati protiv mene, ili priloga da objavi. To je jedna borba iz koje oni ne mogu da izađu kao pobednici. Borba će biti duga, ne laka, ali sam siguran da će slobodarski svet da pobedi - rekao je predsednik Srbije.

Tvri da ćemo uve moći da računamo samo na sebe i zato nam je potrebna što snažnija vojska, jača ekonomija.

- Moramo objektivno da sagledavamo stvari i mislim da ja to radim - rekao je Vučić.

Ističe da oseća "miris slobode" i da će "nastaviti da ga udiše punim plućima".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je i na pretnje "ministra" odmetničke vlade u Prištini Dželjaja Svečlje koji tvrdi da će Vučić biti uhapšen ako bude posetio Gračanicu.

- Za mene su svetinje Gračanica i Dečani, kao i Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška. Ali iznad svega za mene je svetinja naš narod na Kosovu. Maltretirali su mi sina, mene će da hapse, videćemo ko će koga hapsiti - rekao je Vučić.

Govoreći o sumanutim potezima Aljbina Kurtija, predsednik je ocenio da je sada jasno da je Kurti krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije.

- Želim da kažem neznalicama i lažnim patriotama, da želimo da iskoristimo sva diplomatska i politička sredstva, a dobro znamo šta nam je posao u zaštiti interesa našeg naroda. Pozivamo sve predstavnike međunarodne zajednice da reaguju, urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu, da budu pušteni kućama u najkraćem mogućem roku - rekao je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (76)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?