AKO TREBA, RADIĆEMO I NA ULICI: Poruka iz Centra za socijalni rad nakon pretnji iz Prištine

D. Zečević

24. 08. 2023. u 07:00

UKOLIKO nas nasilno izbace iz naših prostorija i zgrade, tu se neće prekinuti naš rad. Ako zatreba, mi ćemo raditi i na ulici i našim korisnicima, uz podršku naše države Srbije, pružaćemo neophodnu pomoć.

АКО ТРЕБА, РАДИЋЕМО  И НА УЛИЦИ: Порука из Центра за социјални рад након претњи из Приштине

Foto: Profimedia

Ovim rečima Sunčica Mašić, v. d. direktora Centra za socijalni rad iz Vučitrna, a čije je sedište u zgradi Kancelarije za KiM u naselju Bošnjačka mahala u Severnoj Mitrovici, odgovara na pitanje "Novosti" šta očekuju nakon zahteva da se pod hitno isele. Predstavnici tzv. kosovske policije i inspekcije, zaposlenima u ovoj, ali i još nekoliko institucija, prekjuče su dali rok od tri dana da napuste prostorije u zgradi građenoj sredstvima Vlade Republike Srbije.

Direktorka Mašić ističe da Centar za socijalni rad, na čijem je čelu, vodi brigu o 120 porodica, koje primaju materijalnu pomoć:

foto d.z.

- Osim toga, pomažemo porodicama u vidu jednokratne novčane pomoći za koju trenutno imamo 90 zahteva, a naš Centar pruža usluge i korisnicima dodatka za pomoć i negu drugog lica, kao i povratničku pomoć. I sve je obezbeđeno zahvaljujući srpskim institucijama.

Po nalogu nelegitimnog albanskog gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića, inspektori su, uz asistenciju tzv. kosovske policije, upali u utorak u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Službe Direkcije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn. Obavestili su zaposlene da moraju da napuste radna mesta i da se isele.

U ovoj zgradi nalaze se i prostorije Srpske liste, iz koje opominju da albanskim vlastima neće dozvoliti da ugroze desetine zaposlenih i hiljade korisnika usluga institucija koje su tu smeštene. Njihovo pitanje predstavnicima međunarodne zajednice - zašto ne reaguju na ovakve poteze albanskog gradonačelnika - i dalje je bez odgovora.

Pre oktobra zahtev za sednicu SB

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je juče da niko na sastanku lidera Zapadnog Balkana i predstavnika EU u Atini nije osudio kršenje ljudskih prava Srba na KiM, niti je pokušao da izvrši pritisak na Kurtija da promeni odnos prema našim sunarodnicima. On je rekao da će se sastati sa predstavnicima Srba iz pokrajine i Kancelarije za KiM. Vučić je naveo da će tražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN, pre redovne u oktobru zbog poslednjeg događaja.

- Bira se najbolji trenutak. Ne bih da objašnjavam detalje ni ko kada predsedava, i ko je kada prisutan a ko nije prisutan. U trenutku kada nama najviše bude odgovaralo, tada ćemo zahtevati održavanje sednice.

Reagujući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija da je situacija na severu sada mirna, jer "Beograd ne organizuje nasilne proteste", direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da svi incidenti, provokacije i eskalacija situacije dolaze isključivo od Aljbina Kurtija:

- On je jedini generator krize na KiM, ali i na prostoru Zapadnog Balkana, što je nedavno demonstrirao i u Severnoj Makedoniji. Ne postoje ti spinovi kojima Kurti može da zamaskira činjenicu da i međunarodna zajednica u njemu vidi izvor nestabilnosti na severu pokrajine, zbog čega su na snazi i dalje kaznene mere protiv Prištine.

Prema njegovim rečima, krhki mir koji postoji na prostoru KiM odoleva i čuva se zahvaljujući odmerenosti srpskog naroda koji mesecima "ne naseda na svakodnevne provokacije režima u Prištini" i koji ulaže nadljudske napore da odoli svim pritiscima i potezima Kurtija i "njegovih poluga moći kojima cilja Srbe".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)