NIKO NE ŽELI DA IDE U RAT, POSEBNO NE VOJSKA JER ZNA ŠTA JE RAT Vučević o zabrani izvoza naoružanja: Sagledavamo da Srbiju sačuvamo u miru

Novosti online

14. 07. 2023. u 13:01

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić, na osnovu Zakona o predsedniku Republike i Zakona o Vojsci Srbije, a zbog usložnjavanja bezbednosne situacije u državi, doneo je Odluku da se donesu akta radi obustavljanja izvoza naoružanja i vojne opreme u narednih 30 dana.

НИКО НЕ ЖЕЛИ ДА ИДЕ У РАТ, ПОСЕБНО НЕ ВОЈСКА ЈЕР ЗНА ШТА ЈЕ РАТ Вучевић о забрани извоза наоружања: Сагледавамо да Србију сачувамо у миру

Foto: SNS

Ministar odbrane Miloš Vučević bio je gost Info jutra

 - Možda je medijski to odjeknulo, ali mi smo u sistemu odbrane bili uveliko u tome. Srbija stalno mora da vodi računa o odbrani svog integriteta i suvereniteta i ovo je refleksija svega onoga što nam se dešava. U narednih 30 dana nema izvoza oružja - rekao je na početku gostovanja Vučević i dodao:

 - Ne smemo biti uplašeni, ali smemo biti zabrinuti, to nije isto. Srbija se ne sprema za rat i ne želi rat. Sagledavamo da Srbiju sačuvamo u miru i da održimo nastavak stabilnog perioda, ali ne smemo da isključimo opasnosti bezbednosne prirode sa kojima se suočavamo. Naš mir je sigurniji. Mi moramo da razumemo šta je ono što se dešava u regionu. Ubrzava se naoružanje. Imaćemo u vidu da je to realnost koja nas okružuje, spram toga država donosi odluke. Od danas kreće realizacija te odluke naše države. Dobili smo spisak svih prioriteta Vojske Srbije. S jedne strane deluje da je vanredno, a nije jer je prirodno da se Vojska Srbije snabdeva. Mi moramo da vodimo računa o našoj namenskoj industriji - ističe Vučević. 

Srbija je danas daleko jača i snažnija, ističe ministar odbrane. 

 - Daleko je danas jača Vojska Srbije nego što je bila, ta obnova vojske, ne samo u materijalnom, već i u moralnom. Po pitanju časti dolazi i na taj nivo koji vojska zaslužuje. Oficiri moraju da budu vrsta društvene elite, ali to smo izgubili u sferi javnog života. Kad se pojave oficiri, to znači da se on kvalifikovao i školovao - kaže Vučević. 

Kako napominje Vučević, u Srbiji postoje ljudi koji su neodgovorni i ne vide svrhu jačanja vojske. 

 - Imamo jedno medijsko spinovanje da nam vojska ne treba, da niko ne ulaže u vojsku, šta će nama, da je to trošak, pa onda vidite haos u Evropi. Imate u Srbiji političare i ljude iz javnog života koji su potpuno neodgovorni. Pogledajte šta radi Hrvatska i koliko ulaže u naoružanje, pa se pitamo šta će to njima, a članica su NATO-a. Ako to ne pratite i bavite se poštanskim markicama i salvetama, onda ne razumete. Nije naš posao da se dodovoramo svima. Mi smo birani da radimo te stvari najozbiljnije. Niko ne želi da ide u rat, posebno ne vojska jer zna šta je rat - podvukao je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (145)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)