ORLIĆ UGOSTIO IZRAELSKOG MINISTRA: Gajimo prijateljstvo prema jevrejskom narodu

Novosti online

12. 07. 2023. u 16:28

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Izraela Elijem Koenom.

ОРЛИЋ УГОСТИО ИЗРАЕЛСКОГ МИНИСТРА: Гајимо пријатељство према јеврејском народу

Parlament

Tokom sastanka potvrđeno je da odnosi Srbije i Izraela počivaju na čvrstom, istorijskom prijateljstvu, bliskosti dva naroda, kao i njihovom zajedničkom stradanju. Orlić je podsetio da je Skupština prva u svetu usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, te da je brojnost Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom jasan pokazatelj želje poslanika da sa svojim kolegama u Knesetu održavaju redovne kontakte i saradnju. Ministar Koen je pozdravio podršku i prijateljstvo koje Srbija gaji prema jevrejskom narodu, posebno odnos koji pokazuje prema njegovom stradanju kroz istoriju.

Sagovornici su konstatovali da, iako ekonomska saradnja beleži stalni uspon, i dalje postoje potencijali za njeno intenziviranje. Iskazali su zadovoljstvo zbog rekorda koji je tokom prethodne godine ostvaren u sektoru trgovinske razmene, uz iskazanu spremnost da se zajednički rad nastavi. Takođe, ministar Koen je naglasio da u oblastima energetike, modernih tehnologija, istraživanja i razvoja postoji značajan prostor za saradnju.  Orlić je ministra Koena upoznao sa izuzetno teškom situacijom na KiM, ukazujući na opasne i neodgovorne poteze Aljbina Kurtija i njegove namere da sve uvede u sukob.

- Jedina politika koju on sprovodi je politika pokušaja da etnički očisti KiM od Srba. To ne možemo i nećemo da dozvolimo – stoga predsednik Republike Aleksandar Vučić planira niz aktivnosti, od sastanka sa komandom NATO do zahteva za hitnu sednicu SB UN. Svi sada moraju jasno da ukažu da je upravo Kurti uzrok problema, i da je jedini put ka nastavku dijaloga prekid terora nad srpskim stanovništvom, povlačenje Kurtijevih okupacionih snaga sa severa, oslobađanje Srba koji su zatočeni bez ikakve krivice i konačno ispunjenje obaveza koje Priština ima već duže od deset godina, na prvom mestu formiranje ZSO, onako kako je potpisano - poručio je predsednik NS RS.

Orlić je iskoristio priliku i da pozdravi današnju poruku ministra Koena da za Izrael Srbija predstavlja najvećeg saveznika u regionu.

Sastanku predsednika parlamenta i ministra inostranih poslova Izraela prisustvovali su i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom Milovan Drecun, počasni konzul  Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić, kao i Jahel Vilan, ambasador Izraela u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)