PETKOVIĆ: Sudska, a ne politička odluka, borićemo se za oslobađanje svih uhapšenih Srba

Tanjug

26. 06. 2023. u 12:25

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je odluka Višeg suda u Kraljevu, da se potvrdi optužnica protiv trojice tzv. kosovskih policajaca i da se oni puste da se brane sa slobode, sudska a ne politička odluka i istakao da će se Srbija boriti za sve Srbe uhapšene na KiM.

ПЕТКОВИЋ: Судска, а не политичка одлука, борићемо се за ослобађање свих ухапшених Срба

Foto: Tanjug

On je za Tanjug rekao da to znači da se nastavlja sudski proces s obzirom na to da su trojica "Kurtijevih specijalaca" optuženi za krivično delo nedozvoljeno nošenje i posedovanje oružja i eksplozivnih materija u skladu sa krivičnim zakonikom Republike Srbije.

- Mi ovde imamo odluku suda, bez obzira na to da li smo time zadovoljni ili ne, Srbija je pravna država i ovde sudske odluke moraju da se poštuju za razliku od Prištine gde ne postoje ni sud, ni sudije, ni tužilaštvo, već sve odluke donose Kurti i Svečlja koji spiskovima hapse Srbe, iznose nepostojeće dokaze i sve ono suprotno od pristupa koji vlada u centralnoj Srbiji - rekao je Petković.

On je rekao da će Srbija nastaviti da se bori za svakog Srbina uhapšenog na severu Kosova i naglasio da razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem neće biti dok svi ne budu na slobodi.

- Problem je što u Prištini nemate vladavinu prava već ludaka Kurtija koji hapsi, iznosi dokaze i drži ljude u pritvoru. U centralnoj Srbiji imate vladavinu prava gde postoji nezavisna sudska grana vlasti i koja sama donosi odluke. To je odluka suda, ne politička odluka i nastavićemo da se borimo za svakog našeg čoveka, svakog Srbina - rekao je Petković.

Kako je rekao, u ovom trenutku poseban pritisak vršiće se na predstavnike međunarodne zajednice koji moraju da učine sve da Srbi budu na slobodi.

- To je uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine - rekao je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (46)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo