"DIVIM SE OVK, OHRABRIVAĆU PRIŠTINU DA TUŽI SRBIJU ZA GENOCID" Vilijam Voker na krilima mržnje prema svemu što je srpsko - udario i na Vučića

Tanjug

24. 01. 2023. u 16:08

BIVŠI ambasador verifikacione misije OEBS na Kosovu Vilijam Voker rekao je danas da će ohrabrivati Prištinu da tuži Srbiju za navodni genocid, da se divi bivšoj OVK, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada neće prihvatiti da se u Račku, kako tvrdi, dogodio masakr.

ДИВИМ СЕ ОВК, ОХРАБРИВАЋУ ПРИШТИНУ ДА ТУЖИ СРБИЈУ ЗА ГЕНОЦИД Вилијам Вокер на крилима мржње према свему што је српско - ударио и на Вучића

Foto: EPA

- Donald Tramp će otići u grob negirajući da su izbori koje je izgubio bili fer, slobodni, otvoreni i legitimni. Siguran sam da će gospodin Vučić otići u grob negirajući Račak na način koji sam opisao - rekao je on za prištinsku "Kohu".

Na pitanje da li veruje da je Priština spremna da tuži Srbiju za navodni genocid, Voker, poznat i kao prištinski lobista, rekao je da "snažno ohrabruje kosovsku vladu da to uradi".

Na konstataciju da postoji pritisak na aktuelnog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da osnuje Zajednicu srpskih opština, Voker smatra da je velika greška identifikovati srpsku manjinu i dati joj posebne privilegije ili mogućnosti samoupravljanja. 

- Onda kada ste osnovali parlament i međunarodna zajednica je insistirala da neka mesta budu rezervisana za Srbe, Rome ili bilo koju manjinsku grupu, ne samo da sam to video kao grešku, već to nije bilo srazmerno broju manjinskih građana ovde - rekao je on.

Voker je izneo mišljenje i da dok Beograd ne prizna takozvano Kosovo i shvati činjenicu da na jugu postoje drugi narodi, Priština ne bi trebalo da potpisuje mirovni sporazum.

Voker je rekao i da se divi bivšoj OVK i da je ovo što se sada dešava u Hagu  "prilično uvredljivo".

- Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, da, sve sam ih upoznao. Da, kritikovao sam ih godinama, ali izdvojiti ih i reći da ćemo ih procesuirati za posleratne zločine za mene je korišćenje pravde iz nepravednih razloga - smatra Voker.

Voker je rekao da je postojao međunarodni pritisak da se uspostavi Specijalni sud, ali da rukovodstvo takozvanog Kosova nije znalo da će sud goniti samo albanske lidere za ratne zločine. On je rekao da su neki od njih možda učinili loše stvari, ali da ne razume kako su došli do zaključka da postoji komanda rukovodstva OVK da se počine "ti navodni zločini”.

Na pitanje zašto SAD i EU "maze" Beograd, Voker je rekao da ne misli da su sve američke diplomate i strateški mislioci smatrali da je odvajanje od Srbije, oslobođenje i nezavisnost takozvanog Kosova dobra ideja, kao i da je bio iznenađen kada je čuo da Kristofer Hil ide kao ambasador u Beograd, a da je ambasadoru u Prištini Džefu Hovenijeru ovo prvo ambasadorsko mesto. 

Govoreći o Kurtiju, Voker je ocenio da on ne vodi odnose sa SAD kako treba. 

- Treba da zna da kada ljudi iz Vašingtona, Beograda ili bilo odakle, koji dođu i traže nešto za šta Kurti misli da nije u interesu njegovog naroda, treba da kaže ne. Da pokaže linije i kaže ne - smatra Voker. 

BONUS VIDEO:

MORBIDNA REKLAMA U PRIŠTINI: Kako Kurtijevi mediji pozivaju na bojkot srpskih proizvoda


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (212)

ZASTRAŠUJUĆE INFORMACIJE: Tajna ruska vojna dokumenta otkrila kriterijume za upotrebu nuklearnog oružja