KURTI PLAĆA VOKEROVU KNJIGU LAŽI: Priština daje 70.000 evra za memoare bivšeg ambasadora OEBS-a o slučaju "Račak"

V. N.

12. 01. 2023. u 08:30

POKUŠAJI da se opravda terorističko delovanje tzv. Oslobodilačke vojske Kosova nastavljaju se najavama da će Priština izdvojiti 70.000 evra za objavljivanje knjige o Račku, iz ugla bivšeg ambasadora OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera.

КУРТИ ПЛАЋА ВОКЕРОВУ КЊИГУ ЛАЖИ: Приштина даје 70.000 евра за мемоаре бившег амбасадора ОЕБС-а о случају Рачак

Aljbin Kurti, Foto AP

To je juče najavio premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i dodao da će se objavljivanje finansirati zbog "istorijskog značaja".

- Ove nedelje se navršavaju 24 godine od masakra u Račku koji je užasnuo i šokirao Kosovo, ali i uzbunio i demokratski svet i međunarodnu diplomatiju. Pred vama je predlog odluke za izdvajanje 70.000 evra za istraživanje, pisanje, uređivanje, prevod i štampanje knjige memoara ambasadora Vokera o masakru koji se dogodio 15. januara 1999. u selu Račak - rekao je Kurti na sednici vlade.

Vokeru i spomenik, Foto D. Z.

Beograd sve ove godine iznosi istinu o događaju u noći između 14. i 15. januara: sukob snaga bezbednosti sa pripadnicima tzv. OVK iskorišćen je kao povod za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije. Srpska strana insistira na tome da je u pitanju antiteroristička akcija, a nikako masakr nedužnih civila. Na čelu tadašnje verifikacione misija OEBS bio je upravo Voker koji je podržao Prištinu i doveo novinare u Račak kako bi se pronela vest o navodnom masakru.

Međutim, istražni sudija Danica Marinković, koja je radila uviđaj u Račku, kasnije je svedočila u procesu koji se u Tribunalu u Hagu vodio protiv bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. Njeni dokazi da je u pitanju antiteroristička akcija protiv OVK su prihvaćeni i Račak nije postao deo ove optužnice, niti bilo koje druge.

I finska forenzičarka Helena Rante, čiji je tim takođe istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja i da misli da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a