KURTIJEV MINISTAR NIPODAŠTAVA SRBE: Našem narodu nudi udruženje DŽivdžan umesto ZSO

Novosti online

10. 01. 2023. u 14:23

KURTIJEV ministar Nenad Rašić otvoreno nipodaštava prava Srba na Kosovu i Metohiji i predlaže da se umesto Zajednice srpskih opština koja garantuje veća prava i bezbednost Srbima formira – udruženje Dživdžan.

КУРТИЈЕВ МИНИСТАР НИПОДАШТАВА СРБЕ: Нашем народу нуди удружење Џивџан уместо ЗСО

Foto: Vlada u Prištini

Rašić, koji je na sednicama takozvane Vlade Kosova glasao za izgradnju Kurtijevih baza na severu KiM i za proslavu nezavisnosti tzv. Kosova, nedavno je gostujući na jednoj televiziji izneo svoj plan da se poništi ZSO jer Albancima i Kurtiju ne odgovara i formira nekakvo udruženje ptica?

- Eto i to, ajde da izbegnemo one terminologije koje mogu da budu minska polja recimo, zajednica kao terminologija je kod Albanaca toliko iskompromitovana da vi kad pomenete zajednica, udruženja recimo stanara neke zgrade, odmah se pomisli na ZSO. Ja bih nazvao udruženje recimo, evo sad improvizujem, udruženje opština ja bih nazvao Dživdžan. Dživdžan je tipična ona ptica koja je slobodna na našem području i mi kosovski Srbi, na primer ja, iz rejona gde sam odrastao, mi volimo da sebe nazivamo Dživdžani, jer mi kao navodno pevušimo dok pričamo, to akcentovanje naše na kraju reči, a ne na sredini. Uglavnom, u ovom slučaju bilo bi dobro promeniti taj naziv u suštini, što da ne, jer vi ovde imate faktički otvoreno polje za bilo koje inovacije. Kod nas je problem što prištinska strana ne prihvata inovacije jer povezuje sve automatizmom za reč zajednica, a sa druge strane što mi kosovski Srbi nismo uključeni u to, nema inovativnih ideja koje bi mogle da budu suštinski iste, u smislu šta je temelj tog organizovanja, a u tom imenu drugačije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona