OVO JE ALARMANTNO Bocan-Harčenko: Podrška Zapada dovodi do pogoršanja situacije u Ukrajini i na KiM

Tanjug

10. 01. 2023. u 09:50

PODRŠKA Zapada dovodi do zaoštravanja konflikta u Ukrajini i u nepriznatoj republici Kosovo, izjavio je danas ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, prenosi RTV.

ОВО ЈЕ АЛАРМАНТНО Боцан-Харченко: Подршка Запада доводи до погоршања ситуације у Украјини и на КиМ

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Profimedia/Ilustracija

"Nekolicina predstavnika EU koji su, čini se, pokušali da komentarišu zločine na Kosovu, zataškavaju okolnosti onoga što se dogodilo. Dakle, dele odgovornost za nastavak politike Prištine zastrašivanja srpskog stanovništva i posledično, njihovog proterivanja sa ove teritorije", navodi se u saopštenju ruske ambasade u Beogradu dostavljenom agenciji TASS, preneo je Tanjug.

Isto tako, istakao je Bocan-Harčenko, Zapad zatvara oči "pred tragedijom u Donbasu i varvarskim granatiranjem civila od strane ukrajinskih radikala".

"Kijevski režim je ubio mnogo dece iz oružja koje su isporučile Sjedinjene Američke Države i zemlje EU. Nehumanost Zapada je neograničena, kao i široko rasprostranjeno uživanje u svireposti njihovih štićenika", naveo je on.

Prema njegovim rečima, serija etnički motivisanih napada lokalnih Albanaca na Srbe na Kosovu tokom božićnih praznika, među kojima je i jedno 11-godišnje dete, alarmantna je i zastrašujuća.

"Prištinski radikali, predvođeni lokalnim premijerom Kurtijem, nastavljaju da podstiču srbofobična raspoloženja pod pasivnim okom Zapada. U tom kontekstu, želim da napomenem da je odbijanje kosovskih snaga KFOR-a da udovolje zahtevu Beograda da pošalju srpske policajce i vojnike na Kosovo da osiguraju bezbednost sunarodnika po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN besramno preneto 6. januara uveče, neposredno posle napada kosovskog Albanca na srpsku decu", dodao je Bocan-Harčenko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije