UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT VRHUŠKE OVK

Piše: Dr Bojan Đokić

29. 12. 2022. u 18:00

UDRUŽENI zločinački poduhvat, kao vid odgovornosti, obuhvata tri forme ili kategorije (osnovne, sistemske i proširene). Udruženi zločinački poduhvat I obuhvata osnovni oblik i prema kome više izvršilaca postupa na osnovu istog cilja. Udruženi zločinački poduhvat II je sistemski oblik i varijanta osnovnog oblika i prema kome su zločini izvršeni u okviru organizovanog sistema zlostavljanja od vojnih ili administrativnih jedinica, kao što su recimo koncentracioni logori ili zatvorenički centri. Sa druge strane, udruženi zločinački poduhvat III je proširena forma i u kom se utvrđuje odgovornost za dela saizvršilaca koja prevazilaze okvire zajedničkog plana, ali koji su bili predvidiva posledica realizacije plana.

УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ ВРХУШКЕ ОВК

Foto: Printskrin

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su da imaju individualnu krivičnu odgovornost za izvršenje zločina kroz svoje učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (u njegovom osnovnom i proširenom obliku), kao i/ili za pomaganje i podržavanje zločina. Alternativno, optuženi su da su pojedinačno krivično odgovorni kao nadređeni.

SPECIJALIZOVANO tužilaštvo ih tereti da su izvršili, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zločine po svim tačkama optužnice. Pretpretresni sudija je potvrđujući optužnicu, na osnovu javnih izjava optuženih, na osnovu raznih pravila i odluka Glavnog eneralštaba OVK, zaključio da ima dovoljno dokaza za udruženi zločinački poduhvat kao vid odgovornosti. Izveo je zaključak da su zločini izvršeni na više od 30 lokacija, u najmanje 16 opština na Kosovu i Metohiji i dva distrikta u Republici Albaniji. Zaključio je da prateći materijal koji je podnet od Specijalizovanog tužilaštva ukazuje da postoji dovoljno dokaza da su napadi OVK na civile bili široko rasprostranjeni. Prateći materijal je ukazivao da su neki „protivnici OVK“ imenovani u javnim izjavama Glavnog štaba OVK, a da su neki bili stavljeni na listama kolaboratora. Iz ovoga je sudija zaključio da je postojala organizovanost u radu OVK. Potom, zaključio je da postoji dovoljno dokaza da je Glavni štab OVK izveštavan o merama koje su bile primenjivane prema oponentima odnosno prema svima onima koji su bili protivnici OVK, uključujući albansko stanovništo koje je podržavalo stranku Ibrahima Rugove i srpsko, romsko i bošnjačko stanovništvo koje je progonjeno na nacionalnoj osnovi.

MEĐU drugim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu u optužnici su navedeni brojni visoko pozicionirani pripadnici OVK: Azem Sulja, Lahi Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Latif Gaši, Sabit Geci, kao i drugi pripadnici OVK, uključujući komandante operativnih zona OVK i njihove zamenike. Sudija je zaključio da prateći materijali podneti uz optužnicu ukazuju da su optuženi i drugi pripadnici OVK delili zajedničku svrhu uspostavljanja kontrole na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije izvršavanjem različitih krivičnih dela u periodu između marta 1998. godine i septembra 1999. godine. Postojanje zajedničkog cilja odnosno udruženog zločinačkog poduhvata vidljiv je iz izjava OVK od pre marta 1998. godine, saopštenja i političkih deklaracija Glavnog štaba OVK, izjava članova Glavnog štaba OVK, ali i drugih publikacija OVK kao što su razni propisi, uputstva i naredbe koje su izdali ili odobrili optuženi, kao i obrazac izvršenih zločina, i lično učestvovanje optuženih u zločinima zajedno sa drugim visoko pozicioniranim pripadnicima OVK i članovima Glavnog štaba.

PRETPRETRESNI sudija, potvrđujući optužnicu, ispitujući dokaze koje je podnelo tužilaštvo, zaključio je da postoji osnovana sumnja da je Hašim Tači odgovoran za zločine po komandnoj odgovornosti, a iz razloga, jer je zauzimao brojne i najvažnije položaje u hijerarhiji OVK, uključujući Glavni štab i bio je vrhovni komandant OVK. Kao takav, potpisao je 21. juna 1999. godine sa KFOROM  sporazum o demilitarizaciji i rasformiranju OVK u roku od 90 dana. Prema zaključivanju sudije pojedinca na osnovu podnetih dokaza, nalazeći se na raznim pozicijama, Hašim Tači je imao ovlašćenja, prema Disciplinskom pravilniku OVK, da pohvali, ukori, unapredi, inicira disciplinke mere protiv pripadnika OVK ili ih obustavi, kao i da iste otpusti. Sudu su podneti dokazi da je Hašim Tači dočekivao i raspoređivao regrute, izdavao instrukcije komandantima u ime Glavnog generalštaba, intervenisao u sporovima među komandantima zona, učestvovao u postavljenju komandanata. Podneti dokazi ukazuju da je bio vodeći autoritet u OVK, kao i da je imao glavnu ulogu prilikom donošenja odluka Glavnog eneralštaba. A kao premijer privremene Vlade Kosova imao je ovlašćenja da imenuje ključne ličnosti, uključujući drugooptuženog Kadrija Veseljija, kao šefa obaveštajne službe. Dokazi ukazuju da je u OVK postojala subordinacija, pa je, prema dokazima, Hašim Tači bio u poziciji da spreči izvršenje brojnih zločina, kao i da kazni svoje podređene zbog izvršenja tih zločina, a to nije učinio.

POTVRĐUJUĐI optužnicu, sudija je smatrao da je Hašim Tači znao ili je imao razloga da zna da se njegovi podređeni spremaju da izvrše krivično delo ili su ga izvršili. Podneti dokazi su ukazivali da je bio prisutan na nekim lokacijama gde su se zločini dešavali, da je bio prisutan kada su neke žrtve maltretirane, da je bio u kontaktu i sastajao se sa komandantima zona, da je dobijao izveštaje sa terena, kao i da je, što je najbitnije, na sastancima sa međunarodnim zvaničnicima obaveštavan o zločinima.
Što se tiče doprinosa Hašima Tačija naporima da se negiraju zločini ili daju netačne informacije o izvršenju krivičnih dela, potvrđujući optužnicu, pretpretresni sudija je došao do zaključka da su dokazi ukazivali da je Hašim Tači u najmanje dva navrata izneo netačne informacije. Takođe, na osnovu drugih dokaza, sudija je zaključio da je Hašim Tači doprineo širenju obmanjujućih ili nepotpunih informacija o aktivnostima OVK.
PRATEĆI materijali podneti uz optužnicu ukazuju da je Hašim Tači značajno doprineo zajedničkom cilju udruženog zločinačkog poduhvata, jer se nalazio na najvažnijim pozicijama u hijerarhiji OVK. Između ostalog, kao glavni komandant OVK i od kraja marta 1999. godine predsednik Privremene Vlade Kosova. U tom svojstvu je bio direktno uključen u formulisanje, odobravanje, distribuciju i izvršavanje planova, politika i praksi, a sa ciljem razvoja zajedničkog cilja; potom, jer je doprineo ili lično učestvovao u zločinima za koje se tereti,; koordinisano ili na drugi način doprineo naporima da se negiraju ili pružaju netačne informacije međunarodnim posmatračima i javnosti u vezi izvršenja zločina.;
Ostali njegovi saborci su optuženi za gotovo iste stvari, u skladu sa funkcijom koju su imali u hijerarhiji OVK. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)