EVROPSKA KOMISIJA SLUŠA PARIZ I BERLIN: Brisel podržao nemačko-francuski predlog o Kosovu i Metohiji i integriše ga u dijalog

Tanjug

03. 11. 2022. u 15:42

EVROPSKA komisija podržava nemačko-francuski predlog za rešenje pitanja Kosova i Metohije i integrisaće ga u dijalog, najavila je danas u Berlinu predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА СЛУША ПАРИЗ И БЕРЛИН: Брисел подржао немачко-француски предлог о Косову и Метохији и интегрише га у дијалог

Foto AP

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je potrebno da se prevaziđu bilateralni konflikti i da je dobro što se vode razgovori.

Ukazao je da je ove godine postignut napredak u rešavanju bilateralnih konflikata, navodeći rešavanje spora Bugarske i Severne Makedonije, što je omogućilo otvaranje pristupnih pregovora Skoplju i Tirani.

- To važi i za Srbiju i (lažnu državu) Kosovo, koje moraju uspeti da postignu dogovor. Nemačka i francuska vlada, kao i Evropska komisija, trudimo se da to omogućimo i zato smo tako aktivni u razgovorima sa obe strane. Nadamo se da će brzo doći do napretka u procesu dijaloga dve vlade i da će uslediti dogovor - naglasio je Šolc na konferenciji za štampu po završetku Samita Berlinskog procesa.

Rekao je da se nada brzim rezultatima.

Na pitanje o ubrzanju pristupnog procesa zemalja regiona Šolc je kazao da se nada da će što pre doći do prijema u članstvo.

- Od odluka iz Soluna prošlo je već 19 godina. Niko nije verovao da će trajati 20 godina da se ostvare, i zato moramo sada brže da se krećemo.

Fon der Lajenova je naglasila da put u EU vodi samo preko napretka u ispunjavanju obaveza.

- Modernizovana metodologija ima za cilj da ubrza proces, jer tamo gde postoji želja za sprovođenjem reformi, postojaće i brži put. Ako se neko trudi, postoji mogućnost ubrzanja procesa - dodala je ona.

Fon der Lajenova kaže da su uočljive značajne promene u EU, usled promenjene geopolitičke situacije, pa su mnogi svesni da se mora ubrzati ovaj proces.

Rama je kazao da je nova metodologija donela novi kvalitet i nivo saradnje sa EU.

- Treba puno raditi na putu do članstva - kazao je on.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest