NAJGRUBLJE KRŠENJE BRISELSKOG SPORAZUMA: Petar Petković o patrolama albanske saobraćajne policije iz Prištine na severu KiM

D. Z.

02. 11. 2022. u 19:25

PRISUSTVO patrola albanske saobraćajne policije, koje je direktno iz Prištine na sever Kosova i Metohije poslao Aljbin Kurti, predstavlja najgrublje kršenje Briselskog sporazuma i novi potez koji u cilju podizanja tenzija povlači vlast u Prištini.

НАЈГРУБЉЕ КРШЕЊЕ БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА: Петар Петковић о патролама албанске саобраћајне полиције из Приштине на северу KиМ

foto :D.Z.

Nema sumnje da je Aljbin Kurti svoje patrole poslao na sever KiM s ciljem da izazove novu krizu, jer je nervozan što mu je propao plan da Srbe podjarmi i natera da se odreknu svojih KM tablica. O tome svedoči ne samo minorni broj preregistrovanih vozila, već i odluka naših policajaca iz Regionalnog policijskog direktorata Sever da svojim sugrađanima ne izdaju nikakve opomene, jer oni nisu formirani da bi ispunjavalar i političke naredbe iz Prištine, već da čuvaju red i mir.

Ovako je povodom prisustva patrola albanske saobraćajne policije iz Prištine na severu Kosova i Metohije ali i odluke srpskih policajaca sa severa Kosova i Metohije da svojim sugrađanima ne izdaju opomene o preregistraciji, reagovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković. On je u saopštenju za javnost istakao da u potpunosti razume i podržava donete zaključke sa današnjeg sastanka institucionalnih predstavnika Srba na severu pokrajine, Regionalnog policijskog direktorata Sever, četiri gradonačelnika sa severa i Srpske liste koji su jedinstveno izneli jasan stav po pitanju nelegalnih odluka Prištine u vezi sa procesom tzv.preregistracije.

- Zato puna podrška iznetom stavu da policija na severu nije tu da bi kažnjavala bez ikakvog osnova Srbe i sprečavala slobodu kretanja. Podsetiću sve, a posebno predstavnike međunarodne zajednice, da je u tački devet Prvog briselskog sporazuma predviđeno da je isključivo regionalni direktorat policije Sever nadležan da obavlja policijske poslove u četiri većinski srpske opštine na severu KiM i da sastav policije mora da odražava etničku strukturu ovog dela pokrajine gde Srbi čine apsolutnu većinu-dodaaje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Ističe se da pripadnici saobraćajne policije iz Prištine nemaju ni jedan jedini razlog, opravdanje ili osnov da borave u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i Srbima uručuju opomene, jer je to zona odgovornosti isključivo Regionalnog direktorata policije Sever. O ovom flagrantnom kršenju sporazuma iz Brisela, Petković će, kako je najavio, obavestiti i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kao i predstavnike svih relevantnih međunarodnih misija koje deluju na prostoru Kosova i Metohije i zahtevati da se Kurtijevi policajci pod hitno povuku sa severa.

Foto: AP Photo/Bojan Slavkovic

- Srbi su još jednom pokazali da kada su složni i jedinstveni u odbrani svojih legitimnih građanskih i demokratskih prava, ali i osnovnog ljudskog prava na slobodu kretanja, nema te sile koja ih može slomiti, pogotovu kada je reč o nelegalnim prištinskim odlukama. U potpunosti mora da prestane kršenje Briselskog sporazuma, jer nasilni i protivpravni akti Prištine, od upada ROSU na severu, preko izgradnje nelegalnih policijskih baza u zoni zelene linije, do slanja albanske saobraćajne policije, direktno ugrožava postojanje Regionalnog policijskog direktorata Sever i time obesmišljava čitav tok dijaloga u Briselu –navodi se dalje u saopštenju.

Dodaje se "da su nam umesto suludih akcija Aljbina Kurtija, potrebni su mir i stabilnost, kao i poštovanje postignutih sporazuma. Nikakvo maltretiranje i progon Srba na Kosovu i Metohiji, u najnovijem militantnom zanosu Aljbina Kurtija, Beograd neće dopustiti i zato je Prištini bolje da se vrati dijalogu o normalizaciji odnosa, jer sve mimo dijaloga vodi nas u neželjenom smeru, što Beograd nikako ne želi."

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost