PREMIJERKA ZAVRŠILA POSETU KOSOVU I METOHIJI: Nećemo dozvoliti nove ''Oluje"; Ova poseta mi daje snagu da se borim u ovim teškim vremenima

D. Zečević

05. 09. 2022. u 09:46 >> 17:19

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić završila je jednodnevnu posetu Kosovu i Metohiji. Brnabić je obišla Multimedijalni centar i Duhovnu akademiju u severnom delu Kosovske Mitrovice, a zatim i manastir Banjska u Zvečanu. Takođe, premijerka je posetila i Leposavić.

ПРЕМИЈЕРКА ЗАВРШИЛА ПОСЕТУ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Нећемо дозволити нове Олује; Ова посета ми даје снагу да се борим у овим тешким временима

Foto: D. Z.

Premijerka završila posetu Kosovu i Metohiji

Obilaskom porodične vinarije Lakićević u Leposaviću, premijerka Ana Brnabić završila je danas posle podne jednodnevnu posetu Kosovu i Metohiji.

Vinarija Lakićević je porodični podrum na severu KiM, koja se bavi organskom proizvodnjom grožđa i vina vrhunskog kvaliteta.

Porodično gazdinstvo Lakićevića raspolaže zasadima vinove loze koji se prostiru na površini većoj od 12 hektara.

Zasađene vinograde imaju od 2015. godine, a u zasadima je zastupljeno više sorti, poput kabernesovinjon, kaberneblank, rajnski rizling, tamjanika... i druge.

Njihova vina su dobila visoke ocene u Srbiji i u inostranstvu.

Tokom posete Kosmetu, Brnabić je obišla Multimedijalni centar i Duhovnu akademiju u severnom delu Kosovske Mitrovice, a zatim i manastir Banjska u Zvečanu.

Premijerku su na Kosmetu dočekali brojni Srbi, kojima je poručila da će Srbija uvek biti uz njih, dodajući da su srpski interesi mir, stabilnost i bezbednost za sve građane na severu pokrajine.

- Očuvaćemo mir i stabilnost skoro po svaku cenu. Crvena linija je vaša bezbednost. Nećemo dozvoliti pogrom i nove ''Oluje" - rekla je ona.

Premijerka je, u opštini Leposavić, uručila i ključeve nove kuće porodici braće Lazara i Božidara Radosavljevića.

"Danas mi je jedan od najlepših dana"

Ispred nove kuće Lazara i Božidara Radosavljevića u Leposaviću okupio se veliki broj ljudi, koji nose transparente: "Kosovo i Metohija su Srbija", "Premijerko vaša poseta za nas je velika čast", "Srbi sa Kosova Metohije uvek uz svoju državu"...

Premijerka Brnabić poručila je u Leposaviću da postoje crvene linije preko kojih se neće ići, da "nećemo dozvoliti nove Oluje i progon".

Ona je poručila okupljenim građanima "sačuvajte jedinstvo oko Srpske liste, jedinstvo koje ste uspeli da napravite".

- To jedinstvo će mnogi pokušati da sruše, ali ne dajte se i branite ga. Hvala vam što ste se okupili i dočekali me. Danas mi je jedan od najlepših dana. Ova poseta mi daje energiju da se borim u ovim teškim vremenima, ali vi ste navikli na izazove. Hvala vam što ostaje i borite se sa izazovima. Mogu da vam obećam da ću dati sve od sebe da osetite da je vaša Srbija uz vas i uvek ćemo biti uz vas.

Premijerka stigla u Leposavić

Premijerka Srbije Ana Brnabić stigla je u Leposavić, gde ju je dočekao veliki broj okupljenih građana. Ona će prvo posetiti socijalno ugroženu porodicu braće Radosavljević, koja se useljava u novu kuću, izgrađenu sredstvima Vlade Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Posetu opštini Leposavić, premijerka Ana Brnabić će završiti obilaskom porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

"Dobro došli na svetu srpsku zemlju - na Kosovo i Metohiji"

 

Ana Brnabić trenutno obilazi Multimedijalni centar koji se nalazi nadomak Crkve Svetoga Dimitrija u Mitrovici i uređen je sredstvima Vlade Srbije i privremenog organa Kosovske Mitrovice.

Građani nose plakate na kojima piše "Dobro došli na svetu srpsku zemlju - na Kosovo i Metohiji".

- Ogromno mi je zadovoljstvo i čast što sam danas na Kosovu i Metohiji. Želim da pošaljem jasno u jednostavnu poruku mira, stabilnost i tolerancije, poruku predsednika Aleksandra Vučića da ćemo uvek biti uz svoj narod, pogotovo imajući u vidu da se Kosovo i Metohija nalaze u teškoj i kompleksnoj situaciji. Interes srpskog naroda jeste mir i stabilnost. Mi smo poslednjih pet godina investirali mnogo više nego ranijih godina - kazala je Ana Brnabić.

Dodala je da je važno što je u Kosovskoj Mitrovici napravljen centar u kojem će deca moći da uče savremene tehnologije, jer će to, uz obezbeđivanje mir, obezbediti prosperitet na KiM.

- Da porodice ovde ostanu, da ovde vide svoju budućnost, da vide rast plata i penzija. Bićemo uz srpski narod i drago mi je što sam ovde, u ovim teškim okolnostima - rekla je Brnabić.

Ona je poručila da je najvažnija tema, što će, kaže, svuda ponavljati i od koje neće odustati - Zajednica srpskih opština.

Foto: D. Z.

Foto: D.Z.

Foto: D. Z.

Foto: D. Z.

Foto: D.Z.

Foto: D.Z.

Foto: D.Z.

Tu je u rukovodstvo Srpske liste, kao i veliki broj novinskih ekipa. Premijerka će obići i manastir Banjsku, a u popodnevnim časovima biće u Leposaviću.

Foto: D. Z.

Foto: D. Z.

Nećemo dozvoliti nove "Oluje"

Prisutnima se obratila Ana Brnabić i tom prilikom prenela i poruku vernom narodu na Kosovu i Metohiji.

- Prenosim vam poruku predsednika Vučića da će Srbija biti uvek uz vas i ja se nadam i duboko verujem da ste to osetili na najbolji mogući način u prethodnih nekoliko godina kada smo uložili više novca nego u proteklih 40 godina. Moja poruka je mir i stabilnost da ulažemo u bolnice, škole, da deca ovde ne zaostaju za onim što imaju u teritoriji centralne Srbije.Crvena linija je bezbednost našeg naroda a Kim. Nećemo dozvoliti nove "Oluje", pogrom srpskog naroda. 

-Za sve ostalo možemo da razgovaramo i donosimo teške odluke. Kao što sada branimo briselski sporazum iz 2013. godine, mi imamo lidera koji nas vodi. Kao što se izborio za srpske lične larte, tako će se izboriti i za tablice. Hvala vam na ljubavi i postavi, to nama u Beogradu mnogo znači. Hvala vam što ostajete ovde i verujte da će i bez obzira na sve naći novac i nastaviti da ulažemo u Kim. Ostajete ovde i računajte na punu podršku, rekla je Brnabićeva.

Brnabić je povodom izjave Aljbina Kurtija da je tzv. Kosovo "najdemokratskije na Balkanu" rekla da bi volela da vidi "tu demorkatiju".

- Znamo da je uskraćeno pravo glasa Srbima na Kosovu, i mislim da to bolje pokazuje stanje demokratije i vladavine prave. Druga stvar, to je nepoštovanje mnogoh sporazuma, Priština ne poštuje međunarodne sporazume, Priština nije implemetirala briseleske sporrazume, nije formirala ZSO, čekamo duže od devet godina. Dok nemamo ZSO nemoguće je razgovarati o drugim sporazumima - poručila je Brnabić.

Premijerka u manastiru Banjska

Ispred manastira Banjska veliki broj građana, vladika Teodosije i rukovodstvo Opštine Zvečan dočekali su premijerku Srbije Anu Brnabić, dok se na livadi ispred manastirske kapije nalazi veliki broj specijalaca.

 

Premijerka je okupljenom narodu poručila da je Srbija spremna da sačuva mir i stabilnost, ali da je crvena linija bezbednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

- Meni je neopisiva čast što sam danas na Kosovu i Metohiji i u manastiru Banjska gde najviše i najbolje možete da osetite prisustvo i trajanje našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Ovde, u zadužbini kralja Milutina, želim da kažem da nam je važno jedinstvo našeg naroda, jedinstvo oko crkve i sa našim državnim rukovodstvom. Kada smo bili razjedinjeni, bilo smo slabi. Kada je Aleksandar Vučić došao na čelo naše države počeli smo da jačamo. Bez tog jedinstva ne možemo da jačamo naš narod na Kosovu i Metohiji i moja molba je da čuvate to jedinstvo i to je nešto najveće što vi imate i za šta u Beogradu možemo da se uhvatimo - kazala je Brnabić.

Posle obraćanja građanima premijerka je u konaku manastira kratko razgovarala sa vladikom Teodosijem i igumanom manastira Banjska ocem Danilom

Na kraju današnje posete severu Kosmeta premijerka Brnabić će posetiti Braču Radosavljević u Leposaviću kojima je sagrađena kuća sredstvima Kancelarije za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (49)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)