PETKOVIĆ ODGOVORIO KURTIJU: Jedino što zna jeste da duva u ratne trube

D. Z.

10. 08. 2022. u 14:31

JEDINO što Aljbin Kurti zna jeste da duva u ratne trube i vodi politiku pretnji i ucena što svedoče i njegove poslednje izjave kojima je još jednom potvrdio da želi sukobe i da uživa da o ratu govori svakoga dana - saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, povodom poslednjih izjava Aljbina Kurtija.

ПЕТКОВИЋ ОДГОВОРИО КУРТИЈУ: Једино што зна јесте да дува у ратне трубе

Foto: Printscreen/TV Pink

Petković ističe da je svojim jednostranim odlukama po pitanju srpskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, Kurti pogazio sve sporazume, pripremajući nasilje na severu.

- To je potvrdio i danas najavljujući kako od 1. septembra Priština nastavlja sa tzv. reciprocitetom, koji ima za cilj ukidanje srpskih dokumenata i registarskih tablica. Insistiranje Beograda i međunarodne zajednice da Kurti povuče svoje protivpravne i jednostrane mere, imalo je za cilj da se šansa da dijalogu i razgovorima u Briselu, na čemu sve vreme insistira predsednik Aleksandar Vučić, kako bismo sačuvali mir i stabilnost na terenu-naveo je u saopštenju za javnost Petković koji opominje da Kurti umesto da formira Zajednicu srpskih opština čime bi Srbi dobili svoja kolektivna prava i povećanu bezbednost, nastavlja sa svojim militantnim planovima čija je krajnja namera proterivanje srpskog naroda i institucija države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a to mu, kako ističe, neće poći za rukom.

- Beograd je uvek spreman da pregovara i razgovara o rešenjima koja su primenljiva i održiva na terenu, ali da neko napada srpski narod i oduzima mu dokumenta je apsolutno neprihvatljivo.Niti su srpske tablice Miloševićeve tablice kako govori Kurti, niti su srpske lične karte ilegalne, pa da ih Kurti zamenjuje dokumentom na 90 dana, kao da su Srbi stranci na KiM - ističe Petković.

Prava

- Srbi na KiM poseduju dokumenta države Srbije koja važe u skladu sa svim njenim propisima, Ustavom i zakonima i dodatno nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom iz Brisela. Zato bi Kurti nasilno da ukida srpska dokumenta, jer dobro zna da za to nema uporište ni u jednom sporazumu. Srbi će nastaviti da čuvaju mir i stabilnost, ali će čuvati i svoj ostanak i opstanak na KiM i svoja zagarantovana prava, koja Aljbin Kurti krši - navodi Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SNIMAK CELOG GOVORA PREDSEDNIKA: Vučić poručio - Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen (VIDEO)