BRNABIĆ: Očekujem ime mandatara za sastav nove Vlade za sedam do osam dana

Tanjug

08. 08. 2022. u 14:27

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je da će danas posle podne početi konsultacije u okviru Srpske napredne stranke u vezi sa mandatarom i novom Vladom Srbije.

БРНАБИЋ: Очекујем име мандатара за састав нове Владе за седам до осам дана

Foto: Tanjug

Konsultacije u okviru SNS će trajati dva dana, posle čega će uslediti i konsultacije sa ostalim partijama, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Lapovu.

- Očekujem da za sedam do osam dana bude poznato ime mandatara za sastav nove Vlade Srbije - rekla je Brnabić, koja je i potpredsednica SNS.

Podsetimo, pregovori o formiranju Vlade počinju danas i trajaće narednih sedam dana, pa je sasvim realno da Srbija dobije novu izvršnu vlast najkasnije u četvrtoj nedelji avgusta, saznaju nezvanično "Novosti".

Prema našim informacijama, šef države i lider naprednjaka Aleksandar Vučić trebalo bi da se sastane sa čelnim ljudima stranaka za koje se veruje da će biti deo vladajuće većine, a koja se praktično nazrela prilikom nedavnog glasanja za prvog čoveka Narodne skupštine, kako bi u neposrednom razgovoru utvrdili temeljne principe budućeg kabineta.

To znači da bi na pregovore sa šefom SNS i njihovom delegacijom, trebalo da dođu socijalisti sa JS, SVM, PUPS i SDPS, koji su sa ukupno 154 glasa, zajedno sa naprednjacima, i glasali za izbor Vladimira Orlića. U tom foto-finišu i direktnim razgovorima će se osim strateških državnih pravaca, utvrditi i kadrovska struktura ministarskog tima.

Plan je da se po završetku pregovora, početkom ili krajem naredne sedmice, održi i sednica predsedništva naprednjaka na kojoj bi se potvrdio spisak članova Vlade, kao i ime mandatara, nakon čega bi se okupio i Glavni odbor najjače stranke u Srbiji koji bi verifikovao dogovor. Potom bi se i formalno stekli uslovi za promociju novih "stanara" u Nemanjinoj 11.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NESKRIVENO LICEMERJE ZAPADA I BEZOBRAZLUK DORE BAKOJANI: Važne tačke Vučićevog govora nakon jučerašnje vojne vežbe Vihor 2024