UDAR NA NEUTRALNOST: Amerikanci ruše naš treći put

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ - D. MILINKOVIĆ

24. 05. 2022. u 08:59

SRBIJA će se, bez obzira na pritiske da se opredeli za istočni ili zapadni kolosek, a koji od izbijanja ukrajinske krize stižu sa svih strana, truditi da ostane na svom putu, najboljem za interese naše države.

УДАР НА НЕУТРАЛНОСТ: Американци руше наш трећи пут

Foto Tanjug

Ova politika balansa biće i okosnica nove srpske vlade čije formiranje sledi u narednim mesecima, iako pogotovo iz zapadnih centara moći stižu prikrivene, ali i otvorene ucene da su nam ugrožene investicije i pristup novcu i evropskih fondova, ali i da se spremaju udari na Kosovo i Republiku Srpsku, ukoliko ne okrenemo leđa Moskvi.

U nizu raznih usmerivača i skretničara naše diplomatije, ali i unutrašnje politike, među poslednjima se pojavio američki ambasador Kristofer Hil koji nas je javno posavetovao da više nema mesta balansiranju i da je naša trasa - zapad. Time je, po mnogima, opasno iskoračio iz svog diplomatskog mandata i umešao se u unutrašnje poslove Srbije, što je nedopustivo.

Njegova ogoljena poruka stigla je praktično u istom danu kada i čestitka američkog predsednika Džozefa Bajdena šefu srpske države na drugom mandatu osvojenom na izborima. Bajden nije propustio da pomene da se od Beograda očekuje savezništvo u "podršci Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija sama izabrala".

Predsednik Vučić sastao se u ponedeljak sa ambasadorom Hilom, a fokus u razgovorima stavljen je na energetsku diversifikaciju, evrointegracije Srbije, kao i aktuelna geopolitička pitanja i inicijative za regionalno povezivanje.

- Razgovor je bio dobar, korektan i otvoren, nije bilo iznenađenja. Znam šta misle Amerikanci, oni znaju šta ja mislim, i to je to. Gledamo kako da produbljujemo našu saradnju. Zapadnim zemljama danas nije lako da objasne razliku između napada na Ukrajinu i nelegalnu nezavisnost Kosova. Zato će pritisak biti sve veći, kako bi se pokazalo da to nije isti slučaj. Naravno da je zahtev za članstvo u Savetu Evrope pritisak na nas, ali mi ćemo nastaviti da činimo sve što je u našoj moći kako bismo branili naš teritorijalni integritet. Uvek sam spreman za razgovor i za kompromis, ali neću pristati na udarce u glavu i bezumne zahteve - poručio je Vučić posle sastanka sa Hilom.

Srpski predsednik je i svim u svetu poručio da se dozovu pameti, jer "vreme brutalnih i horskih pritisaka, možda nije u potpunosti prošlo, ali njihovi rezultati nikada nisu bili dobri".

- Kada je reč o "kosovskoj vojsci", ona ne sme da postoji po Rezoluciji 1244 SB UN. Ali baš njih briga za međunarodno pravo. Oni predstavljaju pretnju po Srbe na KiM. Ali u celini, po srpsku državu, ne predstavljaju nikakvu pretnju - istakao je predsednik.

Vučić je u razgovoru sa američkim ambasadorom istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, kao i da je naša zemlja inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana.

Ambasador Hil je ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona, kao i stav SAD da EU treba da se širi.

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović rekao je da je "Hil čovek koji čvrsto ostaje pri stavovima koje treba da realizuje, ima dugačak staž na Balkanu, jer je bio uključen u dešavanja na Kosovu i Metohiji i u Makedoniji".

- Ne biraju sredstva i ide se na cilj da se ovlada Balkanom. Skoro prvi put posle doktrine Brežnjeva - ko nije sa nama, taj je protiv nas - sad je ponovo u Vašingtonu punoj snazi aktiviran ovaj princip. SAD pritiskaju sve, terajući države da se izjasne čak i protiv sopstvenih interesa. Nije pravilan put da izazivanjem podozrenja prema drugim zemljama ili ogovoranjem drugim država uspostavljamo bolje odnose sa SAD. Trend je da nas po svaku cenu posvađaju sa Rusijom i Kinom - objasnio je Jovanović.

On je istakao da mi stalno, ranije, ali i sada, insistiramo na suverenosti Srbiji i da to treba da činimo i dalje:

- Imali smo u prošlosti i slučajave kada smo se suprotstavili Rusiji kada su pokušali da se mešaju, ali i drugim zemljama. Jako je bitno i to što se mi nikada nismo odlučivali da budemo članica nekog vojnog saveza u miru, već samo u ratu.

Ambasador u penziji Branko Branković kaže, za "Novosti", da su izjave Hila neprihvatljive u diplomatiji, jer su direktno mešanje u unutrašnje stvari naše zemlje:

- Ovako ogoljene poruke koje šalje Hil su očekivane, jer je on bio desna ruka Medlin Olbrajt. Ipak, to je po meni rezultat nemoći SAD da bilo šta urade protiv Rusije u vezi sa Ukrajinom. Praktično su dobili i veliko "ne" od EU, koja je jasno rekla da neće ratovati sa Rusijom za račun interesa SAD u Evropi. n

PODRŠKA "OTVORENOM BALKANU"

AMBASADOR Hil rekao je u ponedeljak da Vašington podržava inicijativu "Otvoreni Balkan". Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, on se saglasio sa Vučićem da sve napore treba usmeriti na dijalog pod okriljem EU. Nadovezujući se na pismo koje je Bajden uputio Vučiću, ambasador Hil je ponovio podršku njegove zemlje naporima Srbije u cilju diversifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, naglasivši da će SAD raditi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se uveliko radi.

BRNABIĆ: SLOMILI SU OSNOVNE PRINCIPE PRAVA NA NAŠOJ GRBAČI

PREMIJERKA Ana Brnabić poručila je u ponedeljak da je pred Srbijom izuzetno važna i teška nedelja, jer se očekuju razgovori Aleksandra Vučića i Vladimira Putina oko cene gasa, predsednik će učestvovati i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, gde će, uobičajeno, imati sastanke sa zvaničnicima država.

Foto: Printscreen/Pink

Na pitanje kakve sve pretnje stižu ne bi li smo se opredelili u vezi sa sukobom u Ukrajini, premijerka je odgovorila da Srbija nije u ovoj situaciji ostala potpuno neutralna, već se politički opredelila u skladu sa međunarodnim pravom.

- Smatramo vrlo pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, nismo se svrstali jedino u odnosu na sankcije, ali politički smo jasno rekli koja je naša pozicija. Oni koji su 1999. bombardovali Srbiju, a 2008. priznali tzv. Kosovo, "polomili" su sve osnovne principe međunarodnog prava na grbači Srbije, i danas bi, kada je reč o sankcijama Rusiji, morali da imaju malo više razumevanja za našu državu. Ili da se na isti način bore i za puno poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)