SMEŠNI SU ONI KOJI MISLE DA ĆE IM AMBASADORI DODELITI MANDAT: Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS

D. S. - S. S. R.

09. 05. 2022. u 09:30

SVI dobri potezi Srpske napredne stranke, ali i greške tokom kampanje prošle su kroz analizu predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića. Sledi formiranje Vlade koja će, kako kaže, biti sastavljena u interesu Srbije, a u njoj neće biti onih koji se nameću preko medija.

СМЕШНИ СУ ОНИ КОЈИ МИСЛЕ ДА ЋЕ ИМ АМБАСАДОРИ ДОДЕЛИТИ МАНДАТ: Дарко Глишић, председник Извршног одбора СНС

Foto Tanjug

O koracima koji slede, kako ćemo se izboriti sa pritiscima, hoće li biti nestašica zbog ukrajinske krize i da li će tradicionalni partneri SNS biti deo vlasti i u ovom mandatu, govorio je u intervjuu za naš list.

Imaju li Srbija i njen državni vrh dovoljno snage da se odupru svim pritiscima? Gde su sada najjači udari - na status KiM, veze sa Rusijom ili na Srpsku?

- Državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Republike pokazalo je da ume u teškim i izazovnim vremenima da sačuva mir. Danas je to nikad teže jer su se međunarodne prilike dramatično promenile i nikada više neće biti iste, ali verujem u ono što naša država preduzima i da ćemo sačuvati mir i stabilnost.

Predsednik Vučić je upozorio da stiže najteža zima u poslednjih 70 godina, hoće li je naša država dočekati spremno?

- Neće biti lako, ali kao što ste imali priliku da vidite poslednjih par meseci, sve što postaje deficitarno u Evropi, u Srbiji nije. Dakle, dovoljno ima svega. Ali, to je borba na dnevnom nivou u kojoj nema prostora za opuštanje.

Foto Tanjug

Da li ste uradili detaljnu analizu izbora - kojim rezultatima ste zadovoljni, a gde ste "podbacili"?

- Najveći deo posla oko analize smo završili. Prvo ćemo unutar stranke ozbiljno da je razmotrimo, pa da vidimo koji su nam sledeći koraci. Ne spadam u one koji vole sa stranačkim kolegama da diskutuju preko medija.

Velika je razlika između broja glasova koje je osvojio lider SNS u odnosu na stranku na parlamentarnim i beogradskim izborima. Hoće li eventualni "krivci" odgovarati i kako?

-I to je predmet naše analize. Dakle, prvo razgovor unutar stranke i donošenje konkretnih odluka o kojima će javnost svakako biti obaveštena kada budu donete.

Stranačkog kolegu Dragana Šormaza, koji se nudi za mesto u Vladi, nazvali ste "egzibicionistom". Zašto ste uvereni da neće dobiti podršku za mesto ministra, pošto više neće biti poslanik?

- Zato što naši članovi ne podnose kada se neko nudi preko medija. Pogotovo ih iritira kada se to radi preko medija koji 24 sata dnevno demonizuju predsednika naše stranke i njegovu porodicu. Dobio sam neverovatan broj poruka članova Glavnog odbora stranke koji jedva čekaju da se takvima obrate na prvoj narednoj sednici.

Hoće li sa SPS i Vulinovim PS biti nastavljena saradnja, da li će ih biti u sledećoj vladi?Posebno što stižu pozivi da sledeća vlada mora biti proevropska.

- Nova Vlada treba da bude vlada građana Srbije i da štiti njihove interese. Da čuva mir i stabilnost, da nastavi dalji ekonomski razvoj i da podiže životni standard. A ko će biti u toj Vladi, videćemo kad se proglase konačni izborni rezultati i kad počnu razgovori oko formiranja parlamentarne većine.

Kakav bi trebalo da bude kurs budućeg tima u Nemanjinoj? Dobijate li signale iz bilo koje ambasade kako Vlada Srbije treba da izgleda?

- Kurs je jasan, država i narod na prvom mestu. Očuvanje mira i stabilnosti, veće plate, veće penzije, to je naš najvažniji nacionalni interes. A što se tiče stranih ambasada, pa da li vi stvarno mislite da bi neko od njih smeo da pošalje bilo kakav signal ili da se obrati predsedniku Vučiću sa nekakvim kadrovskim predlogom? To je bila praksa u bivšem režimu, danas mi je smešno kada neko pomisli da će ga ambasador bilo koje zemlje postaviti na bilo koju funkciju.

OD "LAJKA" DO PLATE

A  Socijalistima ste zamerili jer su izabrali "proruski nastup" u kampanji, a ne balansiranu politiku SNS. Jesu li te nesuglasice prevaziđene?

- U kampanji je bilo odgovornih i neodgovornih nastupa,shodno interesima koje su stranke postavile ispred sebe.Nekome su bili bitni država i narod, nekome popularnost i "lajk" više, a nekome da se dokopa cenzusa i poslaničke plate.Ako je bilo i ako bude nekih nesuglasica, rešavaćemo direktnim razgovorom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PITANJE SREBRENICE POKRENUTO NA 29. GODIŠNJICU: Vučić - Suprotstavićemo se u UN onoliko koliko možemo