"SRAMOTA JE ŠTO SMO VIDELI USTAŠKI POZDRAV": Brnabić reagovala na skandalozno obeležavanje godišnjice "Oluje" u Kninu

Tanjug

06. 08. 2022. u 09:10

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sramotno ono što se čulo na jučerašnjoj proslavi u Kninu prilikom hrvatskog obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

СРАМОТА ЈЕ ШТО СМО ВИДЕЛИ УСТАШКИ ПОЗДРАВ: Брнабић реаговала на скандалозно обележавање годишњице Олује у Книну

Foto: Tanjug

- Sramotno je što je rečeno da su Srbi sami sebe proterali iz Hrvatske i da je Beograd kriv za to. Sramotno je i što smo videli ustaški pozdrav‚ za dom spremni‚ kao i ustaške simbole, zastavu i to su poruke Srbima koji su tada proterani da za njih tamo nema povratka - rekla je Brnabić gostujući na RTS-u.

Dodala je da se iz Evropske unije (EU) čuje, kako je rekla, zaglušujuća tišina, i da se EU ne osvrće na nacističke pozdrave u jednoj svojoj članici.

Navela je da je naše da se sećamo svojih žrtava te da se sada radi Memorijalni centar "Staro Sajmište, Muzeju žrtava genocida se posvećuje veća pažnja, imamo i obeležje zrtava Jasenovca, kao Obalu jasenovačkih žrtava.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji u svetlu nedavnih događanja u južnoj srpskoj pokrajini, razgovora koji se u Briselu očekuju 18. avgusta i izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara da mora biti uspostavljena Zajednica srpskih opština ali u skladu da ustavom tzv. Kosova, Brnabić je rekla da ta izjava ne uliva optimizam.

- Eskobar kaže da mora da se sve uradi u skladu sa ustavom tzv. Kosova, a prištinski Ustavni sud je već rekao da dogovor iz Brisela nije u skladu sa tzv. kosovskim ustavom - rekla je premijerka.

Navela je i da ne vidi prostor za razgovor sa Aljbinom Kurtijem, jer kako je rekla, kod njega nema volje za razgovorom.

- Mi očekujemo Zajednicu srpskih opština kakva je dogovorena u Briselu, to čekamo punih deset godina - istakla je ona.

BONUS VIDEO - IVICA IZ ZVEČANA: Ne možeš deci da objasniš da jedan dan planiramo more, a sutra ne možeš proći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (36)