AUTORSKI TEKST Aleksandar Bocan-Harčenko: Zapad cinično falsifikuje istoriju

Piše: Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji

09. 12. 2023. u 14:53

KAO što se zna, 3. novembra ove godi­ne je Treći komi­tet Generalne skupšti­ne Ujedinjenih nacija usvojio ruski nacrt re­zolucije o borbi protiv veličanja nacizma, neo­nacizma i drugih tipova prakse, koji doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, kseno­fobije i s njima pove­zane netrpeljivosti.

АУТОРСКИ ТЕКСТ Александар Боцан-Харченко: Запад цинично фалсификује историју

Foto D. Milovanović

U bliskoj budućnosti - do kraja godine - dokument će biti razmotren na plenarnoj sednici Gene­ralne skupštine UN.

Aktuelnost ovog nacr­ta, nažalost, potvrđuje se činjenicom da cinič­na kampanja falsifi­kovanja istorije i preo­blikovanja javne svesti iz godine u godinu samo dobija na zamahu (pre neki dan je rusko Mi­nistarstvo inostranih poslova objavilo godi­šnji tematski izveštaj, koji detaljno opisuje tešku situaciju u ovoj oblasti). Štaviše, ove godine je svet bio svedok događaja bez presedana - javnog odavanja počasti ukrajinskom nacisti, bivšem dobrovoljcu SS divizije "Galicija", u kanadskom parlamentu.

Rezolucija koju je pre­dložila Rusija - i krug kosponzora iz svih regi­ona sveta - ima za cilj da usmeri zemlje ka zajed­ničkom suprotstavljanju širenju opasnih ideja o superiornosti jednih nacija nad drugima, što je dovelo do katastrofe Drugog svetskog rata. Da sačuva uspomenu na grandioznu pobedu ze­malja antihitlerovske koalicije nad okrutnim neprijateljem, koja je spasla narode Evrope i celog sveta od istre­bljenja i ropstva - zahva­ljujući tome je stvorena arhitektura Ujedinjenih nacija i savremeni si­stem obezbeđenja ljud­skih prava.

Prilikom razmatra­nja ruske inicijative, otkriva se pravi od­nos država prema ovim najvažnijim zadacima. Ogromna većina zemalja, članica svetske Orga­nizacije - uključujući i Srbiju - tradicionalno podržava nacrt. Države tzv. kolektivnog Zapada, koje su u manjini, 2022. i 2023. godine istupaju protiv, nastavljajući sa revizijom rezultata Drugog svetskog rata, ko­ji su utvrđeni u Povelji UN, Povelji i presudi Nirnberškog tribuna­la, kao i presudi Među­narodnog vojnog suda za Daleki istok.

Značajnu zabrinutost izaziva negativan stav nekadašnjih prestonica Osovine - Berlina, Ri­ma i Tokija, koji dovodi u sumnju iskrenost nji­hovih izjava o tome da su svesni svoje krivice za otpočinjanje najkrvavi­jeg sukoba u istoriji čo­večanstva, kao i tvrdnji o pokajanju za počinjena zverstva. S obzirom na to, da primetimo, pre­uranjeno je raspravljati o mogućnosti isključi­vanja iz Povelje UN for­mulacija o "neprijatelj­skim državama".

Uvereni smo da se ovde u Srbiji naša osećanja razumeju i dele. Srp­ski narod je na svojim ramenima poneo teret Drugog svetskog rata, po cenu ogromnih žrtava i gubitaka. Stradao je od brutalne NATO agresije 1999. (u koju su bile di­rektno uključene Nemač­ka i Italija). Suočio se sa pokušajima alban­skih radikala na Kosovu da veličaju nacističke saradnike (da se setimo, između ostalog, projekta obnove kuće kolabora­cioniste Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovi­ci), prezrivim odnosom zapadnih pokrovitelja Prištine prema sećanju na srpske junake pale u bitkama Prvog svetskog rata (najnoviji primer je varvarsko skrnavlje­nje spomen-obeležja na pravoslavnom groblju u Prištini na inici­jativu tzv. ambasadora Francuske i Nemačke).

Želimo da uverimo srpsku javnost da ova­kvi revizionistički pristupi Zapada neće ostati bez adekvatnog odgovora. Kao stalna članica SB UN, svesna svoje posebne uloge u održavanju međunarod­nog mira i bezbednosti, Rusija će uzeti u obzir rezultate glasanja o re­zoluciji o borbi protiv glorifikacije nacizma prilikom razmatranja kandidatura za nove čla­nove SB UN, u kontekstu rasprava o njegovom pro­širenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!