Samozaborav

Boris Subašić

15. 08. 2023. u 10:35

NAJSTRAŠNIJU spoznaju o sistemu logora Jasenovac za industrijsko ubijanje Srba po državnom programu NDH stekao sam 2016. u razgovoru sa starijom damom koja je pod "Kameni cvet" došla prvi put u životu da zapali sveću ocu koji je 1942. ovde zverski ubijen.

Самозаборав

Novosti

Pravdala se da nije mogla ranije jer joj je muž bio karijerni oficir, a ona civil zaposlen u JNA u Sarajevu, a "u službi" bi se njeno poklonjenje u Jasenovcu smatralo nacionalizmom i prekinulo bi im karijere. Ni majci zato nije dozvoljavala da dođe u Jasenovac. Decu su učili zvanične fraze o stradanju "antifašista" koje su ubijale samo ustaše, što je u aboliralo sve ostale u NDH koji su donosili i sprovodili rasne zakone.

I u posleratnoj Nemačkoj je pokušano da se krivica za rat i genocid svali isključivo na Hitlera i SS. Jevreji, koji i u religiji imaju zapovest o pamćenju i prenošenju sećanja, nisu dozvolili da se zaborave desetine miliona nemačkih ruku podignutih u nacistički pozdrav, masovno klicanje rasnom programu i pljačka jevrejske imovine. U SFRJ je državni program NDH totalnog genocida nad Srbima ostao prećutan. Ubijeni Srbi su postali bezlične diskutabilne brojke, uništena i opljačkana baština "predmeti i objekti".

Tako je pripremljena pozornica za Titovog generala Franju Tuđmana, koji je 1989. obznanio da je Jasenovac "velikosrpski mit" i da je u njemu ubijeno 3.000-4.000 Srba. Tako je postao "otac nacije" i pokrenuo rat. Kada se sukob prelio u BiH moja sagovornica i njen muž, visoki oficir, kao i Srbi iz NDH 1941. spas su našli u Srbiji. Tek kao penzioner došla je da vidi Jasenovac i ubeđivala me je da su za rat krivi novinari i književnici koji su otkrivali genocid Srba u NDH. Medijska mašinerija iz Sarajeva je ovih dana spinovala sličnu izjave jednog vladike SPC da su se Srbija i Republika Srpska zaverile da uvećaju broj srpskih žrtva u Jasenovcu u čemu im pomažu "pesnici i novinari". Novinari bi mogli da odgovore da i za hrišćane važi ona zapovest iz Starog zaveta, o pamćenju i prenošenju znanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)