Hvatač snova

Nedeljko Iljukić

14. 06. 2023. u 11:58

SAMO se vi podsmevajte... Priča će da ima - srećan kraj! Da sam mogao, ovo bih poručio svima koji su 26. juna 2014. godine u Njujorku uživo pratili draft NBA lige. Te noći je Nikola Jokić izabran u drugoj rundi kao 41. pik Denver nagetsa. U Njujorku se završavao ovaj izbor najboljih svetskih talenata, a Jokić je bio u dubokom snu kod svoje kuće u Srbiji, a braća Nemanja i Strahinja su ga budili da mu saopšte sjajnu vest. U trenutku kada je izgovoreno njegovo ime, umesto slike tada 19-godišnjeg Somborca na velikom ekranu je išla reklama za nekakav hamburger ili nešto slično. U njujorškoj sali podsmeh, ali niko u toj sali nije bio svestan da će stvarno da bude smeha i suza radosnica u Denveru i onih drugih suza u Los Anšelesu ili Majamiju devet godina kasnije.

Хватач снова

FOTO: Arhiva novosti

Nikola Jokić je šampion NBA lige. Sa svojih deset prstiju na rukama i neviđenom košarkaškom inteligencijom koja je možda svojstvena nekim drugim zanimanjima van sportskih terema, on je uspeo da na tim rukama i na svojim leđima nosi kompletne Nagetse do prve titule u istoriji kluba. Niko nikada nije uradio u Denveru ono što su uradili Jokić, trener Majkl Meloun i ostatak ekipe.

Ovo "nikad niko kao..." je ovih dana baš popularno u Srbiji, jer smo nedeljno veče dočekali sa Novakom koji je kao nikad niko ušao u istoriju tenisa sa 23 gren slem titule, a 30 sati kasnije se na stranicama istorije košarke pojavio i Nikola Jokić. Dvojica Srba vladaju sportskim svetom. Arhivska slika koja kruži planetom, na kojoj je petogodišnji Nikola odeven u duksericu Denver nagetsa i sa teniskim reketom u desnoj ruci, ovog juna dobija neviđenu simboliku. Za razliku od Strahinje i Nemanje koji imaju originalnu navijačku strast prema onome šta godinama radi Nikola, njihov rođeni brat se ponaša potpuno opušteno. I u noći velikog slavlja, kada mu je saopšteno da će pola Kolorada, ceo Denver i ko zna ko sve još da se sjati u centar grada, na šampionskom slavlju, on je shvatio da bi već tada trebalo da poleti ka Somboru gde njegov konj kasač trči za vikend. Konj čije je ime takođe puno prelepe simbolike - Hvatač snova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024