Šampion

Nedeljko Iljukić

13. 06. 2023. u 13:52

AKO jednom odustaneš, to će ti postati navika. U karijeri sam promašio više od 9.000 šuteva, izgubio skoro 300 utakmica, 26 puta moja lopta za pobedu nije ušla u koš. Promašivao sam mnogo puta. Zato sam i uspeo. Ove dve rečenice je na kraju karijere izgovorio Majkl Džordan, čovek koji je značajan deo života igrao ogrnut brojem 23.

Шампион

FOTO: Arhiva novosti

Od pre dva dana, pored krune koju već dugo nosi kao teniski kralj, pored Novaka Đokovića stoji isti ovaj broj. Simbol jedne blistave karijere i dokaz da je najtrofejniji igrač u modernoj eri tenisa. Onaj pogled ka nebu posle svakog meča, poseban pozdrav prvom treneru Jeleni Genčić, ljubav i zagrljaji za svakog skupljača loptica, za svakog rivala, urlici ljutnje i sreće ka svojoj loži... Takav je bio i dok nije stigao do svog prvog grend slema 2008. godine u Australiji. Takav je bio i u nedelju predveče, posle 23. grend slema na Rolan Garosu.

Između toga su se smestili promašaji, porazi, dani za zaborav, stanja duha i tela koja može da preživi i savlada samo rođeni šampion. Kao u poruci s početka, Đoković nije hteo da mu odustajanje postane navika. On je izabrao da mu titule postanu sasvim prirodna stvar.

Pričaće se do 3. jula i Londona o deset Novakovih Australija opena, sedam Vimbldona, i po tri Rolan Garosa i Ju-Es opena. Pričaće se o tome kako je za sobom ostavio Rafaela Nadala i Rodžera Federera. Ali, kada utihnu te priče, neka ostane zabeleženo da je pobedom u nedelju na "Filip Šatrijeu" Đoković krasnopisom stavio onu crticu na svoje "ć". U svojeručnom potpisu na dokaz da je u koloni besmrtnih i najboljih sportista svih vrmena na ovoj planeti, jer je od pre dva dana i zvanično najtrofejniji teniser svih vremena.

Jer, Kasijus Klej je još davno rekao:

- Nemojte da vas iscrpljuju planine koje su pred vama. To je samo jedan kamenčić u cipeli!

Nema više pred Novakom Đokovićem ni velike prepreke, niti trofejnijeg rivala. Bilo bi dobro da "alijevskom filozofijom" on pokuša da bukače i mrzitelje sa tribina i iza tastatura uveri da rade pogrešnu stvar. Ako mu je uopšte stalo do toga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!