LEOPARD

Ivana Stanojević

26. 01. 2023. u 07:00

NEMAČKA će uputiti tenkove "leopard 2 A6" Ukrajini, ali i dozvoliti Poljskoj, Španiji i Norveškoj, da učine isto.

ЛЕОПАРД

Ivana Stanojević

Prvi put od Drugog svetskog rata, Berlin preduzima svojevrsni "Drang nah osten". Situacija je bez presedana i po tome što Kijev nije u NATO, a Alijansa je naoružava!

Sad je jasno da su izjave iz nemačkog vrha, kojim su se zvaničnici u Berlinu ograđivali od objava brojnih svetskih medija, jesenas, da će nemački oklopnjaci otići Vladimiru Zelenskom, bile notorna laž. Već tada, vlada kancelara Olafa Šolca znala je šta joj je činiti, ali se pravila "Englez".

Kad je, oktobra prošle godine, devet zemalja NATO podržalo zahteve Kijeva da im se pridruži i crno na belo, podrška je sipana šakom i kapom, a dogovoreni Kijevski sporazum obavezuje na čvršće veze sa NATO, što podrazumeva ubrzano naoružavanje Ukrajine. Zapadne sile, počele su sa trijažom nacionalnih zakona u nastojanju da nađu rupe i omoguće konvoje razornog oružja put istočnog fronta.

Taj koncept treba da pomogne Kijevu da se odupre Rusiji, ali i da osigura svet od navodno moguće nove agresije Moskve. Analitičari su, međutim, zaključili da, pošto se Ukrajina odlučila za stvaranje bezbednosne strukture kakva ne postoji u savremenom svetu, nije izvesno da će model, a sa njim i Kijevski sporazum, funkcionisati kako to žele njegovi kreatori.

Sada je Šolc odustao od "ozakonjavanja" vojne podrške Zelenskom i ne mareći za moguće katastrofalne posledice, preskače paragrafe i upućuje "leoparde" na istok. Pod pritiskom NATO, pre svih SAD, nemački kancelar igra onako kako zapadne sile sviraju. Berlin je sve dalje od sopstvene samostalnosti u odlučivanju na inostranom, ali i na domaćem terenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)