BUNAR: Flaširana voda na benzinskim pumpama širom zapadne Evrope skuplja od goriva

Piše Goran Čvorović

14. 01. 2023. u 07:00

ALA je to divota, kad se ko okupa, što se ne bi kupali, voda nije skupa! Tako je, svojevremeno, naivno pevao veliki Čika Jova Zmaj.

БУНАР: Флаширана вода на бензинским пумпама широм западне Европе скупља од горива

Novosti

Ni u najcrnjim snovima pre vek i po nije slutio da će njegovo poučno pevanje postati sušti antipod realnosti. Jer voda je danas skupa, preskupa. Zapanjio je nedavni podatak da u jednoj razvijenoj Francuskoj prosečna tročlana porodica za običnu vodu iz slavine treba godišnje da plati celih pet stotina evra! Ako se tome doda i cena koju redovno izdvajaju za flaširanu vodu za piće, Čika Jovina tekućina dobija vrednost suvog zlata. Litar flaširane vode je na benzinskim pumpama širom zapadne Evrope skuplji od litra goriva, čak i u ovo vreme galopirajuće energetske krize!

I dok jedni nemaju para ni vodu da plate, dotle fudbalski klub Real iz Madrida sprema ček od čitavih milijardu evra za operaciju dovođenja jednog Kilijana Mbapea! (Ništa lično protiv majstora.) Ubedljivo najgori od najboljih do sada izmišljenih društvenih sistema stvorio je takve socijalne raskorake koji planetu vode pravo u propast.

U moru pandemija, bolesti, poskupljenja, ratova i raznoraznih kriza, koprcamo se u mreži samoodržanja, dok ukvarena svetska vrhuška tobož nevešto širi ruke. Ono što se dešava u Francuskoj, čeka i druge. Posle ovako skupe vode, uskoro će nam naplaćivati i vazduh koji udahnemo. Ljudi se zadužuju do penzije da sebi obezbede krov nad glavom. A ima li osnovnijeg prava svakog čoveka koji se rodi na planeti Zemlji, od toga da ima gde da prespava, da se napije vode kad je žedan, slobodno diše i hrani se?

Kad je tako, treba onda privatizovati vazduh, vatru i vodu, pravdu i slobodu. Pa neka prežive najpromućurniji i najbogatiji. Za nas ostale, bunari će ionako ubrzo da presuše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna