SINDIKATI STAŽ BRANE NA ULICI: Pariz ne odustaje od penzijske reforme

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

05. 01. 2023. u 06:00

FRANCUSKE vlasti su odlučne u nameri da povećaju godište za odlazak u punu penziju, sa 62 na 64 ili 65 godina, iako to nailazi na opšte protivljenje sindikata.

СИНДИКАТИ СТАЖ БРАНЕ НА УЛИЦИ: Париз не одустаје од пензијске реформе

Foto: printskrin/tviter/@F_Desouche

- Izlazimo sa sastanka odlučni da ne dozvolimo ovu reformu - istakao je generalni sekretar francuske sindikalne konfederacija CFDT Loran Berže.

Premijerka Elizabet Born je s prvim radnim danima nove godine započela razgovore sa sindikalcima i zastupnicima poslodavaca. Cilj je da reforma bude predstavljena u javnosti 10. januara, a zatim i 23. ovog meseca na Savetu ministara.

Produžetak godišta za odlazak u punu penziju bilo je deo predizbornog programa Emanuela Makrona za drugi predsednički mandat. Najpre je najavio odlazak u penziju sa 65 godina, a zatim, pod pritiskom javnosti, pomenuo mogućnost da ona bude svedena na 64. Ni jedno, ni drugo, međutim, ne odgovara predstavnicima radnika.

Program predviđa da debata u nacionalnoj skupštini započne početkom februara, a da se o tekstu novog zakona glasa krajem prvog tromesečja, da bi stupio na snagu na leto. Francuske vlasti, međutim, trenutno nemaju većinu u parlamentu, pa često koriste mogućnost da odluke proguraju na osnovu člana ustava 49.3 koji im to omogućuje, bez glasanja u skupštini. U ovom slučaju, to bi, međutim, predstavljalo "crvenu liniju" za koju je opozicija već poručila da neće dozvoliti da bude pređena.

Zaposleni u Francuskoj su ponosni na svoja socijalna dostignuća, kojih ne žele ni po koju cenu da se odreknu, među kojima su, između ostalog, rani odlazak u penziju, godišnji odmor od pet nedelja za sve bez obzira na dužinu radnog staža i zanimanje ili 35-časovna radna nedelja. Zbog jakih sindikata, ovde je dosta teško dobiti otkaz, a ulice začas preplave mase štrajkača uvek kada osete da su ugrožena radnička prava.

Francuska je jedna od evropskih zemalja u kojima se najranije odlazi u punu penziju. Većina članica EU narednih godina pomera granicu i do 67. godine. Norveška i Švedska samo dozvoljavaju zaposlenima da se penzionišu već sa 62 godine, pod uslovom ispunjenog broja godina radnog staža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa