PORAZ: Hrvatskim antifašistima nije tako ostalo ništa, ni slava, ni pare

Jurica KERBLER

21. 06. 2022. u 10:00

PRAZNA kasa hrvatskih antifašista, zbog čega je otkazan i mimohod "Besmrtni partizanski odred" u Zagrebu, možda je i najmanje što im se moglo dogoditi. Sve ono što su ostvarili u ratu nepovratno je uništeno u miru.

ПОРАЗ: Хрватским антифашистима није тако остало ништа, ни слава, ни паре

Arhvia

Oni koje su pobedili u ratu danas im mašu pred nosom ustaškim simbolima, u hrvatskim gradovima, poput Karlovca, zajedno su iscrtane oznake NDH-a i Azova, a Tompsonova publika urliče "Za dom spremni". Liderima antifašističkih udruženja stalno stižu pretnje, a vođe novokomponovanih radikalnih desnih stranaka omalovažavaju ih na svakom koraku. Antifašistima, pretežno starcima, preostalo je jedino veselje da se okupe proslavljajući Titov rođendan u Kumrovcu.

Antifašizam je za državni vrh Hrvatske tek dekorativan i deklarativan, a mladi ionako ne znaju mnogo iz istorije, pa nije čudno što su mnogi zbunjeni ko je uopšte pobedio u Drugom svetskom ratu, antifašisti ili ustaše.

Dan antifašističke borbe je državni praznik koji hrvatska država ne voli. Biti danas na strani poraženih u Drugom svetskom ratu nije sramota, već prednost. A nacionalisti ne opraštaju hrvatskim antifašistima, pre svega to što su zajedno sa srpskim, ustali protiv nacista. Ni oko datuma obeležavanja borbe protiv fašizma nije u Hrvatskoj išlo glatko, pa je preko noći izmenjen kako ne bi bio povezan sa onim koji se obeležavao u bivšoj državi, u julu, kada su se digli Srbi u Lici protiv ustaškog terora. Tako je datum "premešten" na 22. jun, kada je 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Hrvatskim antifašistima nije tako ostalo ništa, ni slava, ni pare. A ni hrabrosti, jer "Besmrtnog odreda" ove godine neće biti i zato što su se mnogi uplašili da ih ne povežu sa Putinom i Rusima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024