"JUNAK"

Jelena Matijević

17. 06. 2022. u 11:00

ŠTO su veći zločin počinili za vreme građanskog rata u nekadašnjoj SFRJ, a naročito u zloglasnim akcijama "Bljesak" i "Oluja", to su mnogobrojni pripadnici hrvatske vojske dobijali veće počasti i priznanja. Tako je bilo za vreme rata, tako se nastavilo tokom gotovo tri decenije.

ЈУНАК

Novosti

Čemu onda čuđenje što je penzionisani oficir, pilot Danijel Borović, kojeg je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, sa još trojicom njegovih kolega, nedavno optužilo da je naredio bombardovanje srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti - dobio od Udruženja hrvatskih branitelja priznanje "Junak domovinskog rata". Kriterijumi su, dakle, jasni i on ih je ispunio: junaštvo u vojevanju potvrdio je ubistvom srpskih civila, naredbom da se iz "migova" ispale rakete na izmučene izbeglice koje su u koloni napuštale svoja ognjišta. Uz to nije mario ni trepnuo na vest da je u ispunjavanju zadatka ubijeno 10 nevinih ljudi, među njima i četvoro dece uzrasta od šest do trinaest godina, a desetine ranjene i osakaćene.

Rat je to, kazaće neki. Jeste, ali i "život i oficirska čast su širi od svakog propisa".

Zato je Borovićeva dužnost bila da i sebe i druge, u ratnom vihoru, sačuva od greha i zločina nad civilima. Samo takva dela se odvajkada pamte i odlikuju. Ali, Hrvatska, kako to u SB UN reče glavni haški tužilac Serž Bramerc, nije voljna da goni svoje ratne zločince. No, treba reći i da je taj sud svojim odlukama umnogome tome doprineo.

U zemlji u kojoj su generacije ponikle na negiranju stotina hiljada ustaških žrtava, ni životi ubijene dece u "slavnom" domovinskom ratu, i dalje ništa ne znače. Štaviše, vinovnici zločina postaju heroji. Savest je kazna, tvrdili su stari Latini, ali ni od savesti ni od kazne kod "branitelja", očigledno - nema ni traga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)