ZAVERA: Odjeknuli su i "rafali" samo da se otvori "koridor" kojim bi "Aida" prodrla do RTS-a

Dragana Matović

14. 06. 2022. u 08:00

KADA bi kojim slučajem nekome palo na pamet da preimenuje film Jasmile Žbanić Quo vadis, Aida, ko bi mogao da mu zameri ako bi ga naslovio - "Agresija".

ЗАВЕРА: Одјекнули су и рафали само да се отвори коридор којим би Аида продрла до РТС-а

Novosti

Sve kontroverze koje se ovih dana prepliću oko ove filmske priče o sudbini bošnjačke porodice tokom ratnih devedesetih usijale su javnost. Otkopani su stari i otvoreni novi rovovi. Odjeknuli su i "rafali" samo da se otvori "koridor" kojim bi "Aida" prodrla do RTS-a.

Pritisci su toliko agresivni, pa se galami i pred vratima diplomatskih predstavništava, odakle, gle čuda, stižu čudna pitanja: "U čemu je problem da se film sarajevske rediteljke ne emituje na Javnom servisu Srbije?"

Možda bi ovaj film bio i prikazan na RTS... Ali, posle ovakve agresivne kampanje, optužbi i kvalifikacija da se "plašimo istine" koja bi mogla da našteti čak i samom državnom vrhu, sasvim je opravdano da se uzvrati: "Psi laju, karavani prolaze."

A što se istine tiče, logično je pitanje: Zašto javni servisi naših komšija nisu, barem do sada, emitovali "Daru iz Jasenovca". Bila je, ruku na srce, tu i tamo u bioskopima, kao što je u Srbiji prikazivana "Aida": U Beogradu, Novom Sadu, Pazaru... Istini za volju, reditelj Gaga Antonijević nije ni insistirao da se o sudbini junakinje njegovog filma, koja simbolizuje stradanje jasenovačke dece, saznaje preko javnih servisa u BiH i Hrvatskoj.

Tek, kakav komentar i odgovor zaslužuju navodi Žbanićeve da se na putu "Aidi" "isprečio" predsednik Srbije Aleksandar Vučić, lično. Ona tvrdi da je o tome obaveštena u tajnosti, ali je tajnu obelodanila. Izvor, ukoliko uopšte postoji, ne otkriva. Zaokupljena je teorijama zavere u koju pokušava da uvuče i šefa naše države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)