BOLJI ŽIVOT ZA SVE GENERACIJE: Na severu Srbije više nego zadovoljni učinjenim, ali i najavom novih investicija u ovaj kraj

J. LEMAJIĆ

03. 09. 2023. u 07:00

POLA veka odkako je sagrađena OŠ "Vuk Karadžić" u Lovćencu, selu u maloiđoškoj opštini, na sredokraći puteva između Subotice i Novog Sada, dogodine će biti potpuno rekonstruisana. Ovo je prvog dana škole đacima i nastavnicima najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

БОЉИ ЖИВОТ ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: На северу Србије више него задовољни учињеним, али и најавом нових инвестиција у овај крај

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kao uvertira za to, u osmoletki koju pohađa oko 300 đaka u 16 odeljenja postavljen je uređaj najnovije tehnologije - Huavei IdeaHub tabla, preko koje se može pratiti nastava u različitim školama. Tako se čas biologije malih Lovćenčana mogao pratiti i u Varvarinu, Krupnju, Pančevu, Negotinu, Petrovcu i Merošini.

- Ovo bih mogao i ja da stavim u svoju kancelariju i da uključim kada hoću da održim sastanak sa saradnicima - u svom stilu je rekao predsednik i najavio da će biti podeljeno još 150 takvih tabli.

Svaki novi projekat, bila to tabla za đake, fasada na Domu kulture ili kanalizacija, za jedno selo je veliki događaj. Zbog toga ne čudi što se narod, i staro i mlado, u velikom broju okupio ispred škole da pozdravi i zahvali se predsedniku.

- Tri puta sam pokušavao da vam priđem i da vam se obratim. Da kažem hvala za ono što činite za sve nas. Da vam ispričam štogod i o našem selu - na tipičnoj crnogorskoj ijekavici rekao je predsedniku vremešni starina.

Uzbuđeni zbog posete prvog čoveka države bili su i mališani koji su prikazali šta znaju - neki u kimonima, neki u dresovima KK "Jadran", neki u srpskoj i crnogorskoj narodnoj nošnji.

Mladi košarkaši su poklonili predsedniku loptu, a mala Kruna, članica Karate kluba "Njegoš", izvela je katu za njen žuti pojas. Sa ništa manje uzbuđenja u centru Subotice okupilo se mnogo ljudi, a predsedniku Srbije dodeljeno je zvanje počasnog građanina najvećeg grada na severu Bačke.

Najveće priznanje dodeljeno je povodom Dana grada, koji se obeležava u spomen na 1. septembar 1779. kada je Subotica dekretom Marije Terezije dobila status "slobodnog kraljevskog grada". Na ovaj način građani su se zahvalili za sve ono što je učinjeno proteklih nekoliko godina, a zbog čega je Subotica dobila novi izgled i postala "grad iz kog se ne odlazi".

- Mnogo toga sam naučio danas u Subotici. Sa mnom je ovde trebalo da bude i Ištvan Pastor sa kojim smo imali mnogo hrabrosti da pre deceniju krenemo u proces koji se mnogima nije dopao, ali koji je danas deo istorije i naše budućnosti koju niko ne može da okrene u drugom smeru. Ako se pitate zašto je dugo stajala samo zastava Srbije, a danas i zastava Mađarske, to je bila moja ideja. To je samo pokazalo koliko je raznovrsnost Subotice naše blago - poručio je predsednik Vučić na svečanosti. - Subotica je naša veza sa srednjom Evropom i mora da ima najrazvijeniju infrastrukturu. Od Beograda do Budimpešte ćemo ići za dva sata i 40 minuta. Napravićemo nešto novo, neviđeno na Horgošu. Pruga Baja Segedin Subotica je nešto što smo dogovarali. Za nas je veoma važno - Subotica je danas peti grad po veličini u Srbiji, a u njemu lepo mogu da žive Srbi, Mađari, Hrvati, Bunjevci...

Predsednik je naglasio da će Subotica biti sve bogatije mesto:

- Naše je da pokušamo da budemo drugačiji, da cenimo dela, ono što je urađeno, a to niko neće moći da nam oduzme. Počastvovan sam, ali, neskromno da kažem, nadam se da sam lično doprineo razvoju Subotice. Ovo mi je teret više, znam da moram da opravdam očekivanja građana. Znam da još mnogo toga možemo zajednički da uradimo. Pozorište završavamo vrlo brzo, a onda krećemo da radimo stadion koji će biti mnogo veći od prethodnog.

Sinula železnička stanica

- MOŽE da priča šta god ko hoće, ali naša železnička stanica na Paliću je sinula. Ko zna kako je izgledala sada je neće ni prepoznati. Mi, običan narod, se ne razumemo u politiku, ali vidimo da umesto ruine imamo nešto lepo i novo. A to se ceni - rekla nam je Mirjana V. sa Palića.

Jedan od takvih projekata je i akva-park na Paliću, čija je izgradnja u samoj završnici.

- Pozivamo svu decu iz Srbije i Mađarske da se spuštaju, a mi ćemo da gledamo i uživamo. Velike smo mi pare ovde dali, 15 miliona evra. Ovde imamo i zološki vrt, vinarije, salaše, možda nam malo fali hotela - dodao je predsednik posle obilaska.

- Mnogo toga smo ovde na severu Srbije uradili. Ipak, ono što je najviše vidljivo na severu Bačke to je izgradnja pruge od Novog Sada do Subotice, koja je u punom jeku i to na svim deonicama - Lovćencu, Bačkoj Topoli, Subotici...„

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (199)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!