"SADA SMO DOBILI SMISAO ŽIVOTA": Mladi bračni par Marinković sa dvoje dece se posle dve i po decenije vratio u Srbiju

V. ILIĆ

29. 04. 2022. u 13:29

POSLE 20 godina u Švedskoj i četiri godine života u Španiji, bračni par Marinković – Velibor (46) i Dušica (34) sa dvoje dece, odlučio je da se vrati u Srbiju.

САДА СМО ДОБИЛИ СМИСАО ЖИВОТА: Млади брачни пар Маринковић са двоје деце се после две и по деценије вратио у Србију

Foto: V. Ilić

Za mesto gde će dočekati starost i gde će im odrastati osmogodišnji sin Jovan i godinu mlađa Natalija odabrali su Ovčar Banju, ne slučajno, jer je to rodni kraj Dušice, dok je Velibor rodom iz Kraljeva.

Da se vrate u domovinu i jednu od najlepših prirodnih oaza u Srbiji, odlučili su, kako su nam rekli, kada su čuli i videli kako Vlada Srbije, posle više od pet decenija, ulaže u Ovčar Banju, koja ovih dana doživljava svoj preporod. Sve je više turista koje privlače lepote Ovčarsko-kablarske klisure, pa su Marinkovići došli na ideju i da doprinesu turističkoj ponudi ovog prostora.

- Banja je ponovo oživela i dobila smisao za život. Pre svega smo ovde zbog dece, jer se oni ovde lepo osećaju, imaju slobodu, kakvu nigde u svetu nisu imali. Zaključili smo da oni, ali ni mi ne pripadamo tamo. Zato smo se vratili – kazala nam je Dušica.

Vedar bračni par, koji se skućio u centru Banje, upisao je decu u ovdašnju školu. U slobodno vreme su na planinarenju, u prirodi, sa ljudima i životinjama, na pecanju. Posebno deca vole okolne manastire, pa često idu na liturgije i pomažu u poslovima na manastirskom imanju. Postali su i svojevrsni vodiči kroz lepote Ovčar Banje, pa tako nam se Jovan pohvalio kako je pre par dana pevačicu Gocu Tržan i njenu porodicu vodio na vrh Kablara.

- Želeli smo da damo naš skromni doprinos ponudi ovog mesta, pa smo se odlučili da otvorimo mali kafe restoran. To je zapravo kočija koja je stara više od 200 godina i koja je nekada služila za transport novca u Švedskoj. Ona je, zahvaljujući vrednom stolaru iz Tučkova Milunu Pejoviću, potpuno rekonstruisana i pretvorena u mini-kafe. Postala je pravi ukras Banje, pa se kod nas uvek traži stolica više – rekao nam je Velibor, naglašavajući da se kod njih služe domaća jela sa začinskim biljem i namirnicama sa ovog područja.

Dušica je dodala da je bilo prirodno da otvore kafe, jer je to, zapravo, tradicija u njenoj porodici. Njena majka se bavila ugostiteljstvom, i držala je čuvenu kafanu kod Mike, gde je pesnik Branko V. Radičević, kome je u Banji podignut i spomenik, provodio dosta vremena.

Podsetimo, Vlada Srbije je prepoznala značaj ulaganja u ovo mesto nadomak Čačka, pa je do sada realizovano osam projekata, odnosno uloženo je više od 200 miliona dinara. Brojni posetioci, sećajući se nekadašnje zapuštene Banje, danas ne mogu da je prepoznaju. Zato se i ovde uvek traži mesto više, a gotovo da nema nijednog ara zemlje, niti nekretnine koji su na prodaju, a ako ih i ima cene su astronomske. Meštani, kojih u Banji ima svega oko 150, planiraju da započnu sopstvene male biznise, opremaju svoje domove za smeštaj turista, oni koji su otišli iz ovog mesta trbuhom za kruhom vraćaju se u rodni kraj... Banja doživljava svojevrstan procvat. Više o tome čitajte klikom ovde!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!