LAJPCIG NOĆNA MORA DORTMUNDA: Borba za četvrto mesto koju je Borusija obesmislila

O. M.

27. 04. 2024. u 08:30

RB LAJPCIG dočekuje Borusiju iz Dortmunda u derbiju 31. kola Bundeslige.

ЛАЈПЦИГ НОЋНА МОРА ДОРТМУНДА: Борба за четврто место коју је Борусија обесмислила

FOTO: Tanjug/AP

Susret četvrtog i petog na tabeli na programu je od 15 časova i 30 minuta na "RB areni".

Dva boda deli ove ekipe u borbi za mesto koje sigurno vodi u Ligu šampiona, ali postoje još dve opcije da i petoplasirani dobije vizu za elitno evropsko klupsko takmičenje. Prva je verovatnija i gotovo izvesna, a to je da Bundesliga zadrži drugo mesto na jednogodišnjoj Uefinoj listi koeficijenata i tako uz italijansku Seriju A dobije dodatni tim.

Drugi je da Borusija ostane peta na tabeli Bundeslige, ali da osvoji Ligu šampiona, gde je u polufinalu čeka dvomeč sa Pari Sen Žermenom, a onda u eventualnom finalu bolji iz dvomeča Bajern Minhen - Real Madrid.

Ekipa Marka Rozea ima mnogo više uspeha u međusobnim susretima protiv tima Edina Terzića u poslednje vreme - pet pobeda na poslednjih šest duela u svim takmičenjima, a to uključuje i decembarsku pobedu od 3:2 u Dortmundu. domaćin je bio oslabljen od 15. minuta kada je crveni karton dobio Mats Humels što su gosti iskoristili u nastavku.

Bez obzira kakav epilog bude imala ova sezona evropskih kupova, tačnije kakavc uticaj bude imala na ulazak petoplasirane ekipe iz Bundeslige u lgiu šampiona, Lajpcig bi pobedom danas napravio veliki korak ka osiguranju četvrtog mesta, jer bi imao plus pet bodova viša u odnosu na Borusiju, na samo tri kola do kraja.

"Bikovi" imaju razloga za opstimizam, ne samo zbog učinka u međusobnim susretima, nego i zbog trenutne forme, odnosno osam utakmica bez poraza. Izgubili su samo od Bajerna sa 2:1 pre tačno dva meseca i to im je jedini bundesligaški poraz u ovoj kalendarskoj godini posle startna tri u kojima su gubili redom od Ajntrahta, Leverkuzena i Štutgarta. 

Malo je zabrinjavajući taj obrazac da gube od ekipa koje su u ovom trneutku na pozicijama koje vode u Evropu, a tu spada i Borusija.

Ali, Lajpcig od poraza protiv novog šampiona Nemačke nije primio gol na svojoj Areni, a propustio je da pobedi samo Majnc u utakmici bez pogodaka gde su gosti preživeli pravu kanonadu od 32 šuta u gol. Ostaje da se vidi da li će sprečiti i šestog protivnika da postigne gol protiv njih u Saksoniji.

Fudbaleri Dortmunda nemaju kome da zahvale što će verovatno i sa pete pozicije u Ligu šampiona. Oni su samo zaslužni za to, plasmanom u polufinale Lige šampiona, svom prvom od sezone 2012/13.

Malo je nedostajalo da "žuti" postanu prva ekipa koja će ove sezone naneti poraz Leverkuzenu, ali su se "farmaceuti" izvukli u 97. minutu, što je bio 14. put ove sezone da Bajer u zaustavnom vremenu ostvaruje pobedu ili izbori remi. Po tome je nekada bio poznat Aleks Ferguson, pa su Nemci već skovali izraz "Alonsovo vreme" po uzoru na "Fergijevo vreme" kako su engleski mediji imenovali ovaj fenomen koji je pratio slavnog Škota kroz jedan značajan deo krijere na klupi Mančester junajteda.

Ali i taj bod bio je dovoljan Dortmundu da ostane neporažen u četiri utakmice i sada sa više samopouzdanja ulaze u derbi koji im u poslednje vreme nije donosio mnogo radosti.

To i činjenica da Dortmund u Bundesligi nije izgubio na strani od novembra kada je pao u završnisi meča protiv Štutgarta. Posle toga izgubili su od "švaba" i u Kupu Nemačke, kao i na gostovanju Atletiku u Madridu koje je na kraj ubilo nebitno jer je u revanšu Dortmund to nadoknadio.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG (kvota 1,45)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti