ŠAMPIONIMA SE (NE) VRTI U GLAVI: Argentina gostuje na najvišem stadionu na svetu, Boliviji je to jedini "kec u rukavu"

O. M.

12. 09. 2023. u 10:59

SVETSKI šampion Argentina nastavlja kvalifikacije za naredni Mundijal, a protivnik u drugom kolu biće joj Bolivija, reprezentacija skromnih mogućnosti koja ima veliki adut u rukama kada igra kod kuće.

ШАМПИОНИМА СЕ (НЕ) ВРТИ У ГЛАВИ: Аргентина гостује на највишем стадиону на свету, Боливији је то једини кец у рукаву

FOTO: AP/Tanjug

Utakmica drugog kola Konmebol zone kvalifikacija za SP 2026 u Severnoj Americi igra se ovog utorka od 22 časa na stadionu "Ernando Siles" u La Pazu, na 3637 metara nadmorske visine. FIFA je pre 16 godina nakratko zabranila igranje utakmica na ovako velikim nadmorskim visinama, ali je posle pritiska javnosti uskoro povukla zabranu. Najzaslužniji za tu promenu, pored tadašnjeg predsednika Bolivije Eva Moralesa, bio je jedan Argentinac - Dijego Armando Maradona. 

Protiv ukidanja zabrane bunili su se samo Brazilci, a najglasniji je bio Nejmar koji je pred poslednje gostovanje u La Pazu na Instagram okačio sliku kako prima kiseonik, pred utakmicu koju je Brazil inače dobio sa ubedljivih 4:0.

Bolivijci baš nisu imali sreće sa žrebom na startu ovog ciklusa. U prvom kolu protivnik im je bio Brazil od koga su ubedljivo poraženi sa 5:1, a sada im sledi duel sa Argentinom. 

Bolivija je poslednje kvalifikacije završila na 9. mestu sa 15 bodova. Ostvarili su četiri pobede u 18 utakmica. Sve četiri pobede stigle su na domaćem terenu gde su sakupili 13 od mogućih 18 bodova. Van svoje visinske tvrđave u La Pazu, osvojili su samo dva boda. Ukupno su u gostima od kvalifikacija za SP 2006 osvojili samo četiri boda, bez ijedne pobede.

Bolivija nije igrala na Svetskom prvenstvu od 1994. godine, a u poslednjih sedam kvalifikacionih ciklusa nikada nisu imali više od četiri pobede. Razlika u odnosu na ove kvalifikacije je u tome što će reprezentacije Južne Amerike na Mundijalu 2026. imati sedam predstavnika. To je dva više nego na prošlom Svetskom prvenstvu, ali Bolivija je posle te 1994. godine samo u kvalifikacijama za SP 2002 bila sedma, na svim ostalim zauzela je pretposlednje mesto. 

Argentina je na startu kvalifikacija savladala Ekvador na svom terenu. To je bila peta utakmica posle finala Mundijala za nove svetske šampione, a oni još nisu primili gol! Nestvarno zvuči podatak da su "gaučosi" izgubili samo dve od poslednjih 50 utakmica, u polufinalu Kopoa Amerike 2019. godine i u prvom kolu takmičenja po grupama na Mundijalu 2022. od Saudijske Arabije.

Posle Bolivije dočekuju Paragvaj pa putuju u Peru i to će biti odlična prilika da produže niz bez poraza koji trenutno iznosi 11 utakmica.

Argentina je poslednje kvalifikacije završila bez poraza u gostima, a poslednji je zabeležila upravo u La Pazu od Bolivije, u martu 2017. godine. U poslednjem susretu ovde, u kvalifikacijama za Katar, "gaučosi" su pobedili sa 2:1 iako je domaći tim vodio do poslednjeg minuta prvog poluvremena.

Sva tri poslednja duela ovih ekipa došla su 3+, uz sve tri pobede Argentine. Ta serija mogla bi da se nastavi i ovog utorka.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 2&3+ (kvota 2,33) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima

Denver i Nikola Jokić su bili poniženi u prve dve utakmice sa Minesotom. I to poniženi pred sopstvenim navijačima, u mečevima na "milju nadmorske visine", u hali koja predstavlja najteže NBA gostovanje, ali u kojoj su Timbervulfsi razneli Nagetse. Sa 0:2 kao preteškim teretom na leđima trebalo je putovati na dva meča u gostima, gde je mogla da se završi Denverova sezona, ali... sve se promenilo. Sada, posle nestvarnih Jokićevih bravura, Denver vodi sa 3:2. I, izgleda da je za to kriva - večera. Na koju su pozvani svi igrači Nagetsa, osim jednog - Jokiću možda i najdražeg. Onog koji je letos doputovao u Srbiju da bi se družio sa našom i svetskom košarkaškom zvezdom.

15. 05. 2024. u 17:43

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!