SARADNJA MATICE SRPSKE I ZRENJANINA: Izučavanje i doprinos kulturi i istoriji Banata (FOTO)

B. GRUJIĆ

12. 03. 2021. u 19:51

PREDSEDNIK Matice srpske prof. dr Dragan Stanić i Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina potpisali su danas protokol o saradnji.

САРАДЊА МАТИЦЕ СРПСКЕ И ЗРЕЊАНИНА: Изучавање и допринос култури и историји Баната (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Ovaj dokument podrazumeva realizaciju brojnih aktivnosti i projekata od zajedničkog interesa, u kojima se posebno ističe izučavanje srpske građanske kulture, srpskog nacionalnog pokreta, istorija i kultura srpskog naroda u Banatu.

Prof. dr Dragan Stanić istakao je ogroman doprinos Banata, uz napomenu da je Zrenjanin iznedrio plejadu značajnih pisaca, kao što su Aleksandar Sandić, Todor Manojlović, Vujica Rešin Tucić, Vojislav Despotov i brojni drugi, čiji bi opus trebao da bude predmet istraživanja i saradnje.

- Ogroman je istraživački prostor ne samo u književnosti, nego i u ostalim oblastima, a dotakli smo i istoriju sporta, pa istoriju privrede u Zrenjaninu, sve su to stvari od važnosti za ovaj grad i jasno je da su u pitanju dugogodišnji projekti na kojima će se raditi - naglasio je Stanić.

Gradonačelnik Zrenjanina, koji je u 2021. godini Evropski grad sporta, Simo Salapura, uz neiscrpno blago Matice srpske, koje širi vidike i pomaže da se istorija shvati kao vodilja u budućnost, istakao je aktivnost Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu, koje je jedno od najaktivnijih u Srbiji.

- Dva istorijska događaja posebno su značajna, radi se o Bečkerečkom programu, veoma važnom političkom dokumentu za organizovanje srpskog naroda u okviru austrougarskih institucija vlasti i događaju od neprocenjivog istorijskog značaja, osnivanju prvog Srpskog narodnog odbora na teritoriji Vojvodine, upravo u Zrenjaninu, koji je inicirao da se realizuje vekovna ideja pripajanja Vojvodine matici Srbiji - istakao je Salapura.

MATICA SRPSKA ODUVEK DOMAĆIN U BANATU

KAKO je naglasio Milan Bjelogrlić, direktor zrenjaninske Biblioteke, njegov grad je samo uslovno "gost Matice srpske", koja je u Banatu oduvek "na svom terenu", na šta ukazuje i zanimljiv istorijski detalj, kada je, prilikom preseljenja iz Pešte u Novi Sad, 47 paketa knjiga preneto brodom "Napredak" bečkerečkog trgovca Jovana Forovića.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima