ULICE I TRGOVI VELIKOG BEČKEREKA: Predavanje istoričara dr Filipa Krčmara u zrenjaninskom Muzeju

B. G.

02. 05. 2024. u 09:00

OVOGODIŠNjI ciklus predavanja u organizaciji Društva arhitekata Zrenjanina, u saradnji sa zrenjaninskim Muzejom i Udruženjem istoričara, obuhatiće i predavanje uglednog zrenjaninskog istoričara dr Filipa Krčmara, pod nazivom Čitanje grada, u petak, 10. maja, u 19 časova u Muzeju u Zrenjaninu.

УЛИЦЕ И ТРГОВИ ВЕЛИКОГ БЕЧКЕРЕКА: Предавање историчара др Филипа Крчмара у зрењанинском Музеју

Muzej Zrenjanin

Kroz dubinsku analizu starih planova grada, novinskih oglasa i razglednica, dr Filip Krčmar vratiće se u 18. i 19. vek i provesti posetioce kroz ulice i trgove onovremenog Velikog Bečkereka.

- Kako je naš grad izgledao u 18. veku i koje su bile njegove najznačajnije građevine, koliko je bio razoran veliki požar iz 1807. godine i šta je zaista iza njega ostalo, kako se nakon ove katastrofe razvijala ulična mreža u prvoj polovini 19. veka i po kom principu su ulice dobijale svoje nazive, imaće priliku da čuju svi koji dođu - kaže dr Krčmar.

On napominje da će se u predavanju osvrnuti i na to kako je izgledala orijentacija u prostoru i koja su bila ključna mesta urbane topografije, kao i zbog čega je i na koji način 1879. došlo do preimenovanja svih ulica i trgova i po kome su one nazvane. 

- Jedna od tema biće i šta nam o lokalnoj istoriji govore sitni detalji sa gradskih razglednica, a uporedo sa šetnjom kroz 19-vekovni Bečkerek, biće promovisana knjiga Udruženja istoričara Zrenjanina, “Pomađarivanje naziva ulica i trgova Velikog Bečkereka Jenea Sentklaraija iz 1879. godine” - dodaje dr Filip Krčmar, koji je sa mađarskog preveo i priredio ovu značajnu knjigu, koju će dobiti svi posetioci na predavanju. 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima