ŽRTVE NE ZABORAVLJAMO: U Kraljevu obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta i genocida

G. ĆIROVIĆ

22. 04. 2024. u 12:22

Polaganjem venaca na Groblju streljanih 1941. godine, najvećem kraljevačkom stratištu, i u gradu na Ibru je na prigodan i skroman način obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

ЖРТВЕ НЕ ЗАБОРАВЉАМО: У Краљеву обележен Дан сећања на жртве Холокауста и геноцида

G.Šljivić

Ovom prilikom vence i cveće na humke 2.300 nevinih civila koje su u Kraljevu, u znak odmazde i pod zverskim geslom „Sto za jednoga“, okupatorski vojnici Vermahta streljali za samo nekoliko oktobarskih dana 1941, položili su čelnici ovdašnje lokalne samouprave, predstavnici vojske, policije i boračkih udruženja.

- Streljani su ljudi koji su imali svoje porodice, radnici Fabrike vagona i Fabrike aviona, kraljevačke zanatlije, profesori… Streljani su zato što su bili Srbi i ovo je dan kada se sećamo da se dogodio genocid nad našim narodom u Drugom svetskom ratu. To se ne može drugačije nazvati. Ono što se desilo u Kraljevu oktobra 1941. nije ništa drugo nego genocid nad srpskim narodom – poručio je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

G.Šljivić

Gradonačelnik Kraljeva polaže venac

Osim tadašnjih žitelja grada na Ibru, oktobra 1941. godine Nemci su streljali i brojne izbeglice iz svih krajeva Jugoslavije, a najviše iz Slovenije koje su, progonjene fašističkim terorom, utočište pokušale da (pro)nađu u kraljevačkom kraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona