EDUKACIJA O TESLINOM NASLEĐU: Izuzetno predavanje i film u paraćinskom RISC-u (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

15. 04. 2024. u 17:28

KAKVE su bile revolucionarne ideje najvećeg svetskog naučnika, našeg Nikole Tesle i mnogo novih, skoro neistraženih podataka Paraćinci su danas mogli da čuju na inspirativnom predavanju održanom u Regionalnom inovacionom startap centru (RISC).

ЕДУКАЦИЈА О ТЕСЛИНОМ НАСЛЕЂУ: Изузетно предавање и филм у параћинском РИСЦ-у (ФОТО)

Foto: Fejsbuk/RISC

Događaj je organizovan u sklopu projekta koji RISC realizuje sa Naučno-tehnološkim institutom iz Niša, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a cilj - da se Teslino nasleđe predstavi široj javnosti, naročito mladima, budući da u svetu vlada veliko interesovanje za njegovo delo i lik.

- Neke informacije su, međutim, u domenu spekulacija jer su šire putem interneta, odnosno društvenih mreža, pa je ovaj projekat želja da se dostupnim učine istinite informacije, da ukažemo na nasleđe Nikole Tesle bazirano na duhovnosti i u kontri sa sveprisutnim materijalnim, ističe Vladimir Perić, kustos u Muzeju Nikole Tesle, koji je došao u Paraćin da bi predavanje održao.

Foto: Fejsbuk/RISC

U okviru istog projekta publika je imala privilegiju da pogleda dokumentarno-igrani film „Bežično“ u produkciji tog muzeja. Film, na srpskom i engleskom jeziku, nastao je prošle godine inspirisan knjigom „Tesla – duh, delo, vizija“ autora dr Branimira Jovanovića i – po rečima kustosa Perića, pretpremijeru je imao u SAD, a premijeru u Domu omladine u Beogradu.  

Ovaj film bavi se ne samo naučnim radom srpskog genija već zadire i u privatnu i duhovnu stranu njegovog života, a Paraćin je jedan od prvih gradova u Srbiji van Beograda koji je imao priliku da ga vidi.

Foto: Fejsbuk/RISC

Predavanje o Nikoli Tesli samo je prvo u nizu koje RISC namerava da organizuje o velikim srpskim naučnicima u sklopu ovog projekta, objašnjava Aljoša Gligorijević, direktor RISC-a. Naredno predavanje baviće se drugim velikim naučnikom, Mihajlom Pupinom i već je zakazano za 26. april, dok će se u maju upriličiti predavanje o Milutinu Milankoviću.

- Sva ova predavanja namenjena su prevashodno srednjoškolcima, ali i svim ostalim sugrađanima, a kako se čini na osnovu današnje inspirativne priče o Tesli, interesovanje Paraćinaca je ogromno – zaključuje Gligorijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave