ISPRED GIMNAZIJE GROBNICA IZ 14. VEKA: Putari u Čačku uređivali gradski trg, pa otkrili arheološko nalazište

V. ILIĆ

21. 03. 2024. u 13:13

PRILIKOM izvođenja radova na uređenju Trga Nadežde Petrović u samom centru grada, ispred zgrade Gimnazije, radnici su naišli na arheološko nalazište. O tome je odmah obavešten Narodni muzej u Čačku.

ИСПРЕД ГИМНАЗИЈЕ ГРОБНИЦА ИЗ 14. ВЕКА: Путари у Чачку уређивали градски трг, па открили археолошко налазиште

FOTO: Privatna arhiva

Arheolozi nisu bili iznenađeni, jer su još 2015. godine u dvorištu Gimnazije otkriveni temelji velike građevine iz rimskog perioda, kao i hrišćanski grobovi ukopavani u temelje te, verovatno, javne zgrade. Smatra se, zapravo, da je oko škole bio centar naselja iz rimskog perioda.

Otkriven je, kako saznajemo, grob sa ostacima skeleta za koji arheolozi smatraju da je pokojnik mlađeg uzrasta (14 - 15 godina), a po orijentaciji položaja ruku, verovatno da je u grob položen hrišćanin iz perioda između 14. i 15. veka.

Antika

PRONAĐENI su i delovi bedema koji se vezuju za antički period i deo su antičke rimske fortifikacije, kao i jedan bakarni novčić cara Konstancija Drugog iz 4. veka. Uočeno je i nekoliko pokretnih nalaza i ukrašen koštani predmet, kažu arheolozi.

Postoje indicije da će se pojaviti i još jedan kameni grob.

- Postoji kamenje koje ukazuje na to, ali i da je na tom potezu nekada bilo groblje, odnosno nekropola iz hrišćanskog perioda, koja je usko povezana za postojanjem crkve na tom potezu, sve do dolaska Turaka i pretvaranja crkve u džamiju - rekao je arheolog Narodnog muzeja u Čačku Vujadin Vujadinović.

On je istakao da su svi nalazi podignuti, dokumentovani i fotografisani, kao i da će se istraživanja nastaviti do kraja sedmice i da neće bitno uticati na dalju dinamiku radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024