KARIJERA PRE MATURE: Užice dobija regionalni centar za dualno obrazovanje

N. J.

15. 03. 2024. u 16:52

U užičkom naselju Krčagovu, biće otvoren Regionalni centar za dualno obrazovanje, nakon što su privrednici, Tehnička škola, lokalna samouprava i nacionalna Kancelarija za dualno obrazovanje prepoznali potrebu da se mladim ljudima omogući školovanje za zanimanja, koja će im obezbediti sigurna radna mesta.

КАРИЈЕРА ПРЕ МАТУРЕ: Ужице добија регионални центар за дуално образовање

Grad Užice

- Grad podržava i inicijativu za uvođenje novog obrazovnog profila koji će odgovoriti potrebama naše Valjaonice bakra „Sevojno“ i „Impol - sevala“. Sa velikim zadovoljstvom podržali smo Tehničku školu u realizaciji projekta vrednog milion i stotinu hiljada evra, koji podrazumeva opremanje školske radionice i budućeg trening centra, jer smatramo da je podrška i ulaganje u obrazovanje najvažnija investicija u ovom trenutku. Istovremeno privredi obezbeđujemo adekvatne kadrove i osiguravamo dalji razvoj kompanija, a tim i dalji razvoj našeg grada - istakla je Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, nakon sastanka sa privrednicima.

Prema rečima Gabrijele Grujić, direktorke Kancelarije za dualno obrazovanje, odlučna inicijativa kompanija iz oblasti metalurgije, Metalurško - tehnološkog fakulteta iz Beograda i Tehničkog fakulteta iz Bora, dovela je do toga da se rekordno kratkom roku dođe se do novog obrazovnog profila, koji će se u školama naći od septembra ove godine.

- Nakon dugog niza godina smo prepoznali inicijativu da je zapravo u oblasti metalurgije i rudarstva potrebno uraditi jedan ovakav standard, kako bismo u formalnom obrazovanju obezbedili i osigurali kvalitet obrazovanja. Reč je o obrazovnom profilu metalurški tehničar, koji će imati više izlaza, tako da će pokriti sve ono što je potrebno i našoj namenskoj industriji i oblasti livenja i valjanja. Mislim da je ovo pravi način da mladima obezbedimo sigurnu budućnost. Oni će u skladu sa poslednjim izmenama Zakona i Uredbom Vlade u sistemu dualnog obrazovanja čak 40 odsto sati stručne nastave provoditi u kompanijama i za to dobijati naknadu, a pored toga imaće i dodatnih 5 hiljada dinara od države. Praktično svoje poslovne karijere započinju tokom obrazovanja – naglasila je Grujić.

Dragan Subotić, direktor Valjaonice bakra „Sevojno“ ističe da su metalurški tehničari baza za rad i funkcionisanje fabrike kakva je valjaonica.

- U prethodnom periodu imali smo korektna kadrovska rešenje za inženjere i tehničare, kao i za druga proizvodna zanimanja, ali kako vreme odmiče ti ljudi odlaze u penziju a priliv novih kadrova je nedovoljan. Ovo je jedini pravi način i pristup da u doglednom vremenu obezbedimo kadrove za ovu fabriku. Pored toga u novom trening centru bićemo u prilici da vršimo dokvalifikacije i prekvaifikacije i za druga deficitarna zaimanja. Tu će na direktan način biti primenjen odnos privrede i nauke i dobar deo našeg inženjersko - tehničkog kadra biće u nastavi i obučavati kadrove – naglasio je Subotić, jedan od najcenjenijih privrednika u istoriji grada na Đetinji.

Kako su danas istakli iz Kancelarije za dualno obrazovanje, konkursna dokumentacija za trenig centar u Krčagovu biće objavljena krajem aprila ili početkom maja. Početak radova očekuje se u junu. Rok za završetak radova je godinu dana.

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici