TRIBINA I IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „POGROM 17 MARTA 2004: Nagrađeni zločin“ povodom dvadeset godina od Pogroma na Kosovu i Metohiji

D. Z.

12. 03. 2024. u 08:56

TEMA martovskog pogroma je isuviše bolna i osetljiva za sve SRbe a pogotovu za one koju su martovski pogrom brutalno doživeli.Pored toga ovo je tema o kojoj se stalno mora govoriti.

ТРИБИНА И ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ПОГРОМ 17 МАРТА 2004: Награђени злочин“ поводом двадесет година од Погрома на Косову и Метохији

foto privatna arhiva

Ovo je između ostalog u ponedeljak veče rečeno na tribini povodom dvadesetogodišnjice martovskog pogroma na KOsovu i Meothiji a koja je održana u Domu kulture u Gračanici.Na tribini pod nazivom „Pogrom 17 marta 2004 –Nagrađeni zločin“ učesnici su ukazali na jedan od najvećih zločina u savremenoj istoriji na ovom području a izložba fotografija pokazuje stepen stradanja Srba u tom pogromu marta meseca 2004 godine.

- Ono što se desilo 17 marta 2004 godine , ono što je prethodnilo i što je stvorilo jedno plodno tle za taj stravičan pogrom u istorijskom smislu se može upoređivati i meriti sa Vartelemejskoj noći iz 1572 godine ili pak sa daleko tragičnijoj po obimu razaranja i stradanja Kristalnoj noći - ukazao je profesor na Filozofskom fakultetu prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Vladan Virijević ističući da za taj događaj srpski naord vezuje osećaj bola i nemoći.

Da međunarodna zajednica nije uspela da spreči niti je bila svesna tragičnih martovskih događaja u tom trenutku ukazao je istraživač–saradnik Instituta za političke studije u Beogradu, istoričar Stefan Radojković.On je podsetio da su divljanjem Albanaca bili direktno pogođeni i pripandici UNMIK-a i KFOR-a i da je talas nasilja sprečio brzi dolazak novih američkih jedinica KFOR-a.

Inače, u tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 17. 18 i 19. marta 2004. godine nastradalo 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola pošta i domova zdravlja. Proterano 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela. Pogrom se dogodio pred očima međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, Kfora i UNMIK –a kada je na Kosovu i Metohiji bilo 38.000 vojnika Kfora iz 39 zemalja kao i 8.000 UN policajaca iz 52 zemlje. Ovo je posle juna i jula 1999. godine, bio drugi veliki progon Srba sa Kosova i Metohije a povodo je bio utapanje albanske dece u reci Ibar kod sela Čabrta na Kosovu i Meothiji za koje su albanski mediji optužili Srbe ali se kasnije ispostavilo da su se deca tokom igre utopila bežeći od pasa i da Srbi nisu imali nikakve veze sa njihovim stradanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)