NA ALIBUNAR BAČENO 300 TONA BOMBI: Amerikanci greškom, umesto nemačkog aerodroma, razorili srpsku varoš

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

27. 02. 2024. u 20:11

ALIBUNAR, mala varoš na jugu Banata, tokom Drugog svetskog rata pretrpela je velika razaranja. Malo je poznato da je čak tri puta bila bombardovana, usled čega je stradalo 120 meštana, mnogo ih bilo ranjeno, a samo mesto razoreno do neprepoznatljivosti.

НА АЛИБУНАР БАЧЕНО 300 ТОНА БОМБИ: Американци грешком, уместо немачког аеродрома, разорили српску варош

Foto: Wikipedia

Bombe su na okupirani Alibunar bacali američki saveznici, čija je meta bio obližnji nemački vojni aerodrom, na kom se nalazilo između 30 i 50 nemačkih lovaca.

U akcijama, koje su bile izvedene tokom 1944. godine, učestvovalo je oko 90 teških bombardera B-24 „Liberator“. Procenjuje se da je tada na varoš i okolinu bačeno oko 300 tona bombi.

Međutim, govoto je neverovatna činjenica da su dva od tri njihova vazdušna napada bila – neuspešna.

Prvi je bio izveden 7. avgusta oko 10 sati ujutru i imao je najveće posledice. Na desetine američkih bombardera je, usled loše koordinacije sa navigatorom, potpuno promašilo metu! Bombe su sa šest kilometara visine, umesto na nemački aerodrom, pale na sam Alibunar. Izveštaj sa završene misije otkrio je zastrašujuće greške i propuste, koji su doveli do velikog razaranja mesta i ljudskih žrtava.

Drugi vazdušni napad, u kom je opet učestvovala velika formacija bombardera B-24 „Liberator“, dogodio se 18. avgusta oko 11 sati i delimično je bio precizan. Bombe su ovoga puta pale na jedan deo aerodroma i tom prilikom uništile desetak nemačkih aviona. Pale su, međutim, i na širi prostor severno od piste, ali nije bilo poginulih civila, samo ranjenih.

Poslednji napad izveden je 8. septembra. Mnogo preciznije su ga izveli avioni P-51 „Mustang“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?