MILENCE SRCE GRADA: Loznica se oprašta od velikog čoveka - čuvenog člana KUD "Karadžić"

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

07. 02. 2024. u 10:23

U LOZNICI se danas upokojio Milenko Stanimirović Milence (65), jedan od najomiljenijih Lozničana i Jadrana, koji je, kao igrač i korepetitor, proveo skoro pola veka u ovdašnjem Kulturno umetničkom društvu "Karadžić", osnovanom davne 1850. godine, jednom od najstarijih, ne samo u Srbiji.

МИЛЕНЦЕ СРЦЕ ГРАДА: Лозница се опрашта од великог човека - чувеног члана КУД Караџић

Foto :V.Mitrić

Folkor je bio njegov život. Ostaće zapamćen kao sjajan igrač i ništa manje uspešan kao učitelj mlađih generacija, članova folklornog ansambla tog društva, kom je dao ogroman doprinos, ali i poseban drag pečat i kao ličnost. Bukvalno su ga obožavali članovi KUD "Karadžić", od početka karijere, od najmlađih do najstarijih, ali i sugrađani, ne samo ljubitelji folklora.

Milence, odmilja i od srce su ga zvali, i zato čitav grad i kraj tuguju za njim. Imao je, kažu, tanan odnos sa ljudima, posebno sa decom koju je uvodio u tajne foklora, posvećeno, nesebično i pedagoški. U folkloru za njega nije bilo tajni. Nije bilo igre koju nije znao i kojom nije mogao da nauči generacije i generacije članova KUD "Karadžić". Bio je omiljen i širom sveta, gde je gostovao "Karadžić", pre svega među učesnicima međunarodnog festivala, čiji je domaćin Loznica.

- Za njega je folklor bio više od igre - kaže Života Isaković, Stanimirovićev višegodišnji saradnik, saborac i prijatelj. - Unosio je vedar duh, ali i žar za umetnošću na samo njemu znani divan način. Svaki susret sa njim ostaće nam kao nezaborav. Milence je milo čeda i "Karadžića" i grada, što svedoči i tuga koja se ovde nadvila od saznanja da više nije među nama. Ostavio je veliko delo i njegova divna porodica, supruga, kćerke i unuče, s razlogom se ponose njime kao i svi mi. Ovo je, zaista, tužan da tužniji ne može biti dan za naš grad i čitav Vukov zavičaj.

Zane Šaulić je, kaže, igrao, družio se i putovao sa Milencetom, "koji je znao tačno kako da priđe svakom čoveku da se raduje njegovom uspehu, ili da ga uteši, podstakne i pouči, ljudski i umetnički toplo".

- Loznica ga, siguran sam, nikad neće zaboraviti, jer je svojevrstan primer spoja sjajnog čoveka i umetnika, druželjubivom, čovekoljupca, kako se to kaže, "do koske" - ističe Šaulić.

Milence Stanimirović biće sahranjen sutra (četvrtak) na Gradskom groblju u Loznici, gradu koje je svim srcem voleo kao i njegove žitelje, od malih nogu do poslednjeg daha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)