PRAZNICI OBELEŽENI “BOŽIĆNOM VARNICOM“: Svečana liturgija, pa lomljenje česnice u Paraćinu (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

07. 01. 2024. u 15:29

NAKON sinoćnjeg bogosluženja, nalaganja badnjaka i vatrometa povodom Badnjeg dana, obeležavanje Božića u Paraćinu jutros je nastavljeno liturgijom, kojoj je prisustvovao veliki broj vernika.

ПРАЗНИЦИ ОБЕЛЕЖЕНИ “БОЖИЋНОМ ВАРНИЦОМ“: Свечана литургија, па ломљење чеснице у Параћину (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Kao i svake godine, česnica je lomljena u paviljonu u neposrednoj blizini Crkve Svete Trojice, a ovoga puta u njoj je bio rekordan broj zlatnika – čak dvanaest.

Čast i blagoslov da obezbedi česnicu i učestvuje u njenoj izradi imalo je Udruženje boraca otadžbinskih ratova opštine Paraćin (UBOR), čije predsednik Mileta Bustić naglašava da su česnicu pekla četiri iskusna pekara na čelu sa Dragišom Miloševićem, a da su zlatnike obezbedili donatori.

Foto: Z. Rašić

Česnica ima 550 jufkica, a glavni majstor Dragiša dodaje da je teška blizu 70 kilograma i da je u pravljenje otišlo 55 kg brašna. Sama priprema testa trajala je dva sata i još oko 45 minuta bilo je potrebno  za pečenje.

Prednost da prvi dobiju komade česnice imali su najmlađi Paraćinci, ali nađene zlatnike u jufkicama prvi su prijavili Dušica Gligorijević i Miodrag Džolić.

Zanimljivo je da je Dušica predsednica „Kola srpskih sestara“ pri Crkvi svete Trojice i ona je najavila da će zlatnik donirati i tako nastaviti da deli sreću. Miodrag Džolić je master teolog i crkveni pojac i, po njegovim rečima, on će svoj zlatnik čuvati u kući zbog blagoslova.

Kiša koja je padala od jutra nije bila smetnja paraćinskim vernicima da u duhu pravoslavlja obeleže Božić. Za celu manifestaciju pod nazivom „Božićna varnica“ pobrinula se Turistička organizacija u saradnji sa crkvom i Organizacionim odborom, a pod pokroviteljstvom Opštine Paraćin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)