NEMA TRIHINELOZE U JUŽNOM BANATU: Nije registrovan nijedan slučaj, ali nadležni apeluju na oprez

11. 12. 2023. u 14:51

U VREME slava, novogodišnjih i božićnih praznika, kada je povećana konzumacija mesa i mesnih prerađevina, posebnu pažnju treba posvetiti kvalitetu hrane koja se nalazi na našoj trpezi, naročito ako je reč o domaćim proizvodima.

НЕМА ТРИХИНЕЛОЗЕ У ЈУЖНОМ БАНАТУ: Није регистрован ниједан случај, али надлежни апелују на опрез

Foto: Arhiva Novosti

Nije retka pojava da se ljudi baš u tom periodu, usled konzumacije nedovoljno termički obrađenih kobasica, kulena ili pršute, zaraze trihinelozom, koja može imati dugoročne posledice po zdravlje.

U južnom Banatu, u kom je praznična trpeza naročito bogata domaćim mesnim prerađevinama, trenutno nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od trihineloze, ali nadležni i dalje apeluju na oprez.

U Zavodu za javno zdravlje Pančevo ističu da je neophodno da se nakon svakog klanja domaćih i divljih svinja meso mora nositi kod veterinara na analizu.

Takođe, upozoravaju da najveći rizik od zaražavanja preti od prerađevina iz domaće radinosti, koje su samo dimljene, a ne i izložene visokim temperaturama, koje bi uništile larve trihinele.

Na to ukazuje desetogodišnje iskustvo, jer su u tom periodu beleženi sporadični slučajevi zaraze pojedinaca ili manje porodične epidemije.

Inače, simptomi koji ukazuju da se radi o trihinelozi javljaju se sedam do 14 dana nakon konzumiranja zaražene hrane. Praćeni su mučninom, povraćanjem dijarejom, bolovima u stomaku, kao i tipičnim otokom lica i očnih kapaka, i pojavom konjuktivitisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!