VITEZOVI I LEGENDE: Svakog proleća održava se manifestacija koja čuva duh srednjovekovnog Smedereva (FOTO)

Јелена Илић
Jelena Ilić

04. 12. 2023. u 16:09

MANIFESTACIJA „Vitezovi i legende u Smederevu“, koja se svakog proleća održava u autentičnom ambijentu Smederevske tvrđave, učinila je da ovaj grad, i van prostora Srbije, postane prepoznatljiv u negovanju i čuvanju tradicije naše srednjevekovne kulture.

ВИТЕЗОВИ И ЛЕГЕНДЕ: Сваког пролећа одржава се манифестација која чува дух средњовековног Смедерева (ФОТО)

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

Srednjovekovni festival, koji je ove godine održan u maju, posetiocima  nudi uzbudljivo putovanje kroz vreme- radionice starih zanata, srednjovekovni bazar sa izložbom oklopa i oružja, kao i viteške borbe takmičarskog karaktera.

Sjaj  srednjevekovnog srpskog dvora na prostoru Malog grada, gde su živeli despot Đurađ Branković i despotica Jerina, oživaljavaju slikarske radionice i izložbe, škole kaligrafije, heraldike i dvorskog plesa. Održavaju se interaktivne radionice, a uz kratku obuku, čak i publika može da učestvuje u pojedinim igrama.

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

 

Događaj koji publiku upoznaje sa životom u 15. veku traje tri dana. Unutar zidina Malog grada posetioce dočekuje replika srednjovekovnog sela i pijaca sa štandovima na kojima se pokazuje umeće lepog pisanja, izrada predmeta od kože.

Centralna priredba tokom trodnevne manifestacije je  viteški turnir na kome se mladići, obučeni u replike odora srednjevekovnih vizetova, nadmeću u mačevanju. Publiku posebno oduševljava impozantna rekonstrukcija bitke osvajanja sosvajanja tvrđave. U svim ovim događajima najviše uživaju deca koja na zanimljiv način saznaju istoriju.

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

 

Ovaj događaj tradicionalno organizuje  udruženje za očuvanje starih zanata i veština  "Beli orlovi" .

A da je ambijent najveće i najočuvanije srednjevekovne ravničarske tvrđave impozantan čak i za slične svetske događaje, dokazano je pre nekoliko godina. Naime, glavni grad srpske despotovine ostaće upamćen po najvećem događaju srednjevekovnog sporta 2019. kada je  Smederevskoj tvrđavi održano Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjevekovnim borbama „Bitka nacija“.

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

Ovaj  10. jubilarni međunarodni festival okupio je oko 2000 srednjovekovnih boraca iz 40 država sa pet kontinenata i to je bilo najbrojnije namdetanje u srednjevekovnim borbama ikada održano. Inicijator Svetskog prvenstva u istorijskim srednjovekovnim borbama je Međunarodno udruženje za istorijsku srednjovekovnu borbu, a „Bitka nacija“ organizuje se od 2010. godine.

Smederevska tvrđava bila je mesto gde su se te godine, po prvi put u okviru "Bitke nacija", organizovale bitke dve velike armije vitezova – Velika „Buhurt“ bitka 150 na 150!

Publika je bila fascinirana uzbudljivim programom koji se inače, po tradiciji, održava na naspektakularnijim tvrđavama u svetu.

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

 

DVOBOJI I VELIKE BITKE

„Bitka nacija“ predstavlja borbu sa kontaktom i korišćenjem čeličnog oružja iz srednjeg veka. Borci su obučeni u oklope u skladu sa istorijskim standardima. Ovde postoje muške i ženske kategorije, pet vrsta dvoboja, muške i ženske borbe i velike muške bitke.

Ilustracija Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)