SVETLOST IKONOSTASA: Otvorena izložba u Muzeju Jadra u Loznici (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

12. 10. 2023. u 19:16

S BLAGOSLOVOM episkpopa šabačkoh Jeroteja, u Muzeju Jadra otvorena je izložba "Svetolost ikonostasa".

СВЕТЛОСТ ИКОНОСТАСА: Отворена изложба у Музеју Јадра у Лозници (ФОТО)

foto v mitrić

Ovaj kulturni, prosvetni i duhovni sadržaj privukao je veliku pažnju ovdašnje publike, koja je, sa neskrivenim simpatijama, pozdravila vladiku Jeroteja, velikog duhovnika, ali i znalca umetnosti.

Izložbu su organizovali Eparhija šabačka, grad Loznica i Centar za kulturu "Vuk Karadžić" povodom  značajnog jubileja -150 godina crkve Pokrova Presvete Bogorodice.

Ovaj hram, kad je izgrađen, bio je najveće i najlepše zdanje u zapadnom delu Srbije, a potom duhovni cenar za generacije Lozničana i Jadrana. Podignut je na mestu, gde su kosti ostavili mnogoi srpski junaci, braneći Srbiju u bojevima i ustancima, ali i pravoslavlje, vaskoliko hriććanstvo i Evropu od udara Osmalija.

Boj Loznici, samo jedna od pesama koji je ispevao slepi pesnik i guslar Filip Višnjić, čiji je spomenik uz drevnu crkvu, podignut 1933. godine, samo je jedno od svedočanstava srpskoj junaštva i viteštva iz tih vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!