PROHODALE PRVE TRSTENIČKE BEBE IZ EPRUVETE Posle decenije borbe sa sterilitetom, Sanela i Ivan LJutovac dobili Saru i Uroša (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

18. 10. 2023. u 16:42

SANELA (42) i Ivan Ljutovac (45) nestrpljivo su ih čekali čitavu deceniju, a ove jeseni uživaju u smehu i živahnosti sopstvene dece - Sare i Uroša - prvih beba začete vantelesnom oplodnjom koju je sufinansirala lokalna samouprava u Trsteniku.

ПРОХОДАЛЕ ПРВЕ ТРСТЕНИЧКЕ БЕБЕ ИЗ ЕПРУВЕТЕ После деценије борбе са стерилитетом, Санела и Иван Љутовац добили Сару и Уроша (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto:S.Babović

Na svet su došli 25. jula 2022, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije u Beogradu, i potomci su legendarnog Radoja Rake Ljutovca (1887-1968), prvog čoveka na svetu koji je topovskim projektilom, 30. septembra 1915, oborio - avion. I, upravo na taj dan, ove godine, kršteni su Ljutovčevi navrnunuci.

- Posle šest pokušaja vantelesne oplodnje, što u Srbiji, što u inostranstvu, uprkos velikom razočaranju i već tugovanju, u Pragu nam se posrećilo, iz sedmog puta. Bebe su rođene i sve smo to zaboravili, kao što i danas veoma brzo zaboravljamo neki napor ili nespavanje zbog njih, jer je sada sve drugačije i lepše - svedoči Sanela Ljutovac.

Nagrade

ZBOG herojstva u rušenju neprijateljskog aviona, Radoje Ljutovac dobio je čin kaplara, a posle Solunskog fronta unapređen je u narednika. Odlikovan je Karađorđevom zvezdom, medaljama Albanska spomenica i Spomenica rata. Njemu u čast, 30. septembar slavi se kao Dan Artiljerijsko-raketne jedinice Vojske Srbije, a kragujevačka kasarna nosi Rakino ime.

Ljutovac se družio sa Živojinom Mišićem, slavila ga je kraljevska porodica, a savezničke delegacije primao je u Beogradu i u Kruševcu.

Dva meseca po navršenoj prvoj godini, Uroš je prohodao, a ubrzo ga je sledila i Sara. Sada ih je teško stići u prostranom dvorištu u rodnoj Poljni kod Trstenika, pa svi samo brinu da ne istrče na ulicu, jer su postali ukras čitavog sela...

- Rastu i promene primećujemo baš svake sedmice. Nekada budu nemirni, nekad su veoma dobri, ali je sve to velika radost - veli Sanela.

Inače, kompletan postupak vantelesne oplodnje - terapija, analize, pripreme, sama procedura, boravak u inostranstvu... - koštao je više od 8.000 evra, ali Ljutovčevi ne žale što su potrošili, za ovdašnje prilike, pravo malo bogatstvo. Jer, sad su još bogatiji!

Snažna podrška roditeljstvu

TRSTENIČKA lokalna samouprava, sa po 300.000 dinara, pomaže svakom bračnom paru koji se odluči za vantelesnu oplodnju, a prepoznata je i kao Opština sa najfleksibilnijim kriterijumima za potporu sugrađanima suočenim sa sterilitetom. Finansiraju se postupci u Srbiji i u inostranstvu, sekundarni i muški sterilitet, neograničen broj pokušaja, kao i parovi u kojima je žena napunila 48 godina.

Zahvaljujući tome, lane su ovde rođene tri bebe, a podrška natalitetu dovela je do toga da Trstenik, iako po poslednjem popisu ima manji broj stanovnika, beleži više novorđenčadi - samo u prvih osam meseci ove godine čak 140.

- Deca nemaju cenu, kada se rode, svet se promeni, a mi smo dobili novu energiju, motiv, ispunjeni smo i više nam ništa nije teško - ne krije zadovoljstvo Ivan Ljutovac, srećni otac koji radi u inostranstvu i u Srbiju dolazi na po mesec dana, ali svakoga dana, bar jedan sat, posredstvom video-poziva, posmatra odrastanje Sare i Uroša.

Sada je, upravo zbog simboličnog krštenja, na Rakin veliki dan, bio slobodan nešto duže, pa se rado prisetio slavnog pretka koji - mada se dvaput ženio - nije imao direktne naslednike, ali je, zato, nesebično pomagao deci svoje braće i njihovim potomcima, baš kao i siromašnim mališanima iz trsteničkog kraja. Ljutovčevi, inače, vekovima žive u Poljni, pa se svi nadaju da će i Sara, i Uroš nastaviti tu tradiciju.

V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024