ZEMLJANE KUĆE PONOVO U MODI: Radionica u selu Soderce nedaleko od Vranja

Дејан Ристић
Dejan Ristić

26. 09. 2023. u 15:44

ČLANOVI udruženja "Blatologija", koje okuplja mlade inžinjere i arhitekte mahom sa juga Srbije, održali su u selu Soderce kod Vranja edukativnu radionicu o sanaciji i adaptaciji tradicionalnih zemljanih objekata.

ЗЕМЉАНЕ КУЋЕ ПОНОВО У МОДИ:  Радионица у селу Содерце недалеко од Врања

Blatologija

Na ovaj način, stručnjaci iz pomenutog udruženja nastoje da prenose drevna znanja i veštine naših predaka, koja postepeno nestaju pred savremenim tehničko-tehnološkim izazovima.

Takođe, ističu, cilj im je i da se ljudi ohrabre da koriste prirodne materijale u gradnji, da im se vrati osećaj da svoja domaćinstva mogu da grade i popravljaju sopstvenim rukama - kako ističe arhitekta Jovana Cvetković iz "Blatologije" - onim što mogu da nađu u prirodi.

Tako je dvadesetak učesnika obuke svojeručno popravljalo oštećene zidove, otvaralo nove prozore, poboljšavalo termičku izolaciju prirodnim materijalima i malterisalo zemljanim malterima, uz dodatak prirodnih pigmenata. Poslednji dan ove nesvakidašnje edukacije bio je rezervisan za prezentaciju onoga što je urađeno, a lokalno stanovništvo prijatno ih je iznenadilo velikim interesovanjem za tehnike i postupak rada.

- Mi smo znanja o gradnji od prirodnih materijala stekli od dva poslednja stručnjaka u Srbiji, koji se time još uvek bave. To su Dragana Kojičić, specijaliste za zemljanu arhitekturu, te građevinski inženjer Lehel Horvat, koji se dugi niz godina bavi prirodnom gradnjom. Ono što smo od njih naučili, želimo da proširimo što više, jer gradnjom prirodnim materijalima čuvamo životnu okolinu, štedimo novac i energiju, te postižemo najbolju toplotnu izolaciju i kvalitet vazduha u kući - naglašava Jovana Cvetković.

Napretkom tehnologije, moguće je usavršiti tehnike gradnje što je, takođe, bitna prednost u promociji ovih starih veština. Osavremenjene tehnike mogu pomoći u adaptaciji već postojećih kuća za savremeni i održiv način života, a statistika pokazuje da na globalnom nivou, i dalje, čak jedna trećina čovečanstva živi u objektima od prirodnih materijala. Ubrzan napredak industrijalizacije učinio je da gradnja od drveta, blata i slame postane zanat u izumiranju - sve za samo 60 ili 70 godina.

Grci

DOSADAŠNjA iskustva dostupna su i na internetu (nbcard.org), a sajt je nazvan po evropskom projektu razvoja veština prirodne gradnje, u kojem "Blatologija" učestvuje zajedno sa partnerima iz Grčke socijalne zadruge i Mediteranskog agronomskog instituta iz Hanje na Kritu.

Jovana Cvetković dodaje da su za usvajanje ovih znanja zainteresovane ne samo mlade arhitekte i inženjeri, već i mnogi domaćini koji pamte reči naših starih - da zidovi od blata "dišu", te da je jedino u njima zimi toplo, a leti sveže.

Inače, udruženje "Blatologija" dosad je organizovalo nekoliko sličnih radionica, a sopstvenim snagama uspeli su i da izgrade dve potpuno nove kuće - drvene konstrukcije, sa ispunom od balirane slame i blatnim malterima. Planiraju da nastave sa obukama koje će pomoći da se očuva graditeljsko nasleđe juga Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)