BEZBEDNOST U PRVOM PLANU: U Novom Sadu počeo dvodnevni Sajam saobraćaja

S. BAJIĆ

22. 09. 2023. u 15:13

BEZBEDNOST saobraćaja, značaj prevencije, kao i faktori i uzroci koji dovode do saobraćajnih nezgoda, glavne su teme „Sajma saobraćaja“ koji je danas, na „Svetski dan bez automobila“, svečano otvoren u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

БЕЗБЕДНОСТ У ПРВОМ ПЛАНУ: У Новом Саду почео дводневни Сајам саобраћаја

S.B.

 Tokom dva dana, učesnici manifestacije, koja se održava pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Gradske uprave za saobraćaj i puteve, kroz panele i stručne skupove razmenjivaće iskustva upravo u, kako je naglasio Nikola Lovrić, generalni direktor Sajma, uvek aktuelnoj oblasti, bezbednosti saobraćaja.

- Ona postavlja pitanje svima nama kako zajedno možemo da doprinesemo bezbednijem i sigurnijem saobraćajnom okruženju. Zato je Sajam saobraćaja sjajna prilika da se stručnoj i široj javnosti kroz panel diskusije predstave aktuelni projekti posvećeni bezbednosti u saobraćaju za sve učesnike, koji će značajno uticati na unapređenje saobraćajne kulture – rekao je Lovrić.

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve, dr Aleksandar Bulajić je naglasio da Grad Novi Sad kontinuirano radi na povećanju i unapređenju bezbednosti u saobraćaju.

- Gradska uprava za saobraćaj i puteve kao i Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Novog Sada radi na preventivnim aktivnostima, projektima i učestvuje u kampanjama koje organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja, kao i na edukaciji ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju i načinu prevencije. Grad će uvek podržati ovakve i slične skupove, i u saradnji sa udruženjima, naučnim institucijama, Upravom saobraćajne policije kao i sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, radiće na jačanju kapaciteta u oblasti bezbednosti saobraćaja, sa jednim ciljem, a to je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda. Potrebno je obezbediti bezbedno kretanje svih učesnika u saobraćaju poštovanjem pravnih normi, uz kvalitetnu i permanentnu edukaciju svih starosnih kategorija, i svih kategorija učesnika - rekao dr Bulajić.

Pažljivko

U okviru Sajma saobraćaja, izlagači iz raznih sfera delovanja na štandovima pružaju sve informacije vezane za tu oblast, a posebno je zanimljiva „Pažljivkova zona, namenjena najmlađima. U tom segemntu Sajma saobraćaja se na zabavan način mališani upoznaju sa saobraćajem i pravilima bezbednog ponašanja u saobraćaju. Deca se uz učitelje i nastavnike kreću po poligonu, gledaju edukativne crtane filmove, igraju igrice, zajedno čitaju knjigu o pravilima u saobraćaju i uz lepe i poučne pesmice, čiji tekst lako i brzo savladavaju. Sve u cilju da nauče kako da se pravilno i bezbedno ponašaju u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović je ocenio da Novi Sad predstavlja primer dobre prakse po kojoj lokalna samouprava učestvuje u svim aktivnostima koje doprinose unapređenju bezbednosti u saobraćaju.

- Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi niz akcija u cilju unapređanja bezbednosti u saobraćaju. U prethodnom periodu je došlo do izmena i dopuna Zakona o bezbednosti u saobraćaju koje su usvojene u Skupštini Republike Srbije. Što se tiče stradanja u saobraćajnim nezgodama, primetan je pad broja stradalih u ovoj godini. Do današnjeg dana beležimo 327 stradalih osoba, što predstavlja najmanji broj do sada. To nas ohrabruje da nastavimo da radimo dalje, a najbitnije što nas očekuje u narednom periodu je usvajanje nacionalne Strategije o bezbednosti saobraćaja čija je ideja da se 1.316 života spasi u periodu do 2030. godine. Cilj koji smo postavili za ovu godinu je da smrtno ne strada više od 474 osobe - rekao je Stamatović.

Dan bez automobila

Danas se u okviru Sajma obeležava Svetski dan bez automobila, globalni događaj koji podstiče vozače da na jedan dan odustavnu od vožnje automobila, da šetaju, koriste javni prevoz ili voze bicikl. Tim povodom u saradnji sa Biciklističkim savezom Vojvodine, danas u popodnevnim časovima biće održana ,,Demonstracija saobraćajne spretnosti dece uzrasta od 12 do 14 godina". Na kraju dana ispred Novosadskog sajma biće upriličena i tribina „Biciklisti pitaju grad", koju pod pokroviteljstvom Gradske uprave za saobraćaj i puteve i u saradnji sa Novosadskom biciklističkom inicijativom, organizuje Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju.

Vojvodina je, kako je rekao Nebojša Vojnović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj na dobrom pravcu značajnog poboljšanja saobraćajne infrastrukture.

- Naveo bih samo neke projekte koji su u toku, poput Fruškogorskog koridora, auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, brze saobraćajnice Sombor-Vrbas-Kikinda, auto-puta Kuzmin-Sremska Rača, auto-puta Ruma-Šabac i brze pruge Beograd-Novi Sad-Subotica koja je u izgradnji - rekao je Vojnović.

 

 


 


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove