U ČAST BESMRTNIH RATNIKA: U Kraljevu obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

15. 09. 2023. u 11:47

POLAGANjEM venaca na spomenik srpskim ratnicima na centralnom gradskom trgu i prigodnim programom u Kraljevu je obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, ujedno i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

У ЧАСТ БЕСМРТНИХ РАТНИКА: У Краљеву обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе (ФОТО)

G.Šljivić

Ovom prilikom vence na spomenik solunskim ratnicima položili su čelnici lokalne samouprave predvođeni gradonačelnikom dr Predragom Terzićem, kao i predstavnici Vojske Srbije, policije i ovdašnjih boračkih udruženja.

Prva srpska jedinica koja je 15. septembra 1918. godine zajedno sa saveznicima probila Solunski front bila je, podsećamo, Šumadijska divizija, u sastavu Druge armije vojvode Stepe Stepanovića, u kojoj su se nalazili vojni obveznici iz Kraljeva i okoline.

Izvršivši svoj zadatak pre predviđenog roka, pripadnici te divizije su čak pomogli susednim jedinicama u zauzimanju bugarskih rovova. A posle proboja Solunskog fronta, usledio je nezadrživi juriš naših vojnika koji su do 1. novembra došli do Beograda, a potom preko Drine, Dunava i Save učestvovali u oslobađanju srpskog i ostalih južnoslovenskih naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove